ponedeljek, 28. 5. 2012

Dnevi dediščine evropskih pokopališč

V okviru Dnevov dediščine evropskih pokopališč so od 28. maja do 3. junija 2012 organizirana brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale.

Namen Združenja kulturno pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), katerega ustanovna članica je tudi Mestna občina Ljubljana, je ozaveščanje pomena kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč ter izmenjava izkušenj na področju ohranjanja in promocije pokopališč. Eden izmed projektov, s katerim si Združenje kulturno pomembnih evropskih pokopališč (ASCE) prizadeva pokopališča približati Evropejcem, je teden, namenjen odkrivanju evropskih pokopališč oz. »Dnevi dediščine evropskih pokopališč«, ki bodo letos potekali že deveto leto zapored.

V tednu od 28. maja do 3. junija 2012 so v evropskih mestih in državah organizirani brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti in razstave.
Na pokopališču Žale potekajo brezplačna vodenja po kulturni, zgodovinski in umetnostni dediščini pokopališča. Vodnik bo obiskovalce pričakal pred upravno stavbo na Plečnikovih Žalah vsak dan ob 11. in 17. uri. Na ogledu jim bo predstavil znamenito Plečnikovo delo, grobove znanih Slovencev in druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem.

Na Žalah so v okviru »Dnevov dediščine evropskih pokopališč« pripravili tudi razstavo risb učencev OŠ Tone Čufar in Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, ki si jo lahko ogledate v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana.