nedelja, 24. 9. 2017

Dnevi Ljubljane v Pragi

V Pragi so 22. in 23. septembra 2017 potekali Dnevi Ljubljane v Pragi, na katerih smo predstavili Ljubljano, Plečnikovo rojstno mesto ter Unescovo mesto literature.

V okviru predstavitve je bila v Stari Mestni hiši na ogled fotografska razstava Plečnikova Ljubljana avtorja Matevža Paternostra.
V Plečnikovem letu 2017, ko obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti največjega slovenskega arhitekta, razstava prikazuje izbor Plečnikovih najvidnejših objektov in ureditev, ki so Ljubljani vtisnile mojstrov edinstven pečat.

Pred Plečnikovo cerkvijo je 23. septembra potekal kulturni program. Obiskovalci so si lahko ogledali koncert slovenskih popevk Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, predstavo sodobnega cirkusa Zavoda Bufeto, fuzijo urbanih plesov, sodobnega plesa in kontaktne improvizacije plesnega dueta Gašper Kunšek in Teja Modrijan ter koncert Marko Hartlak banda. Dogajanje je popestrila še Knjižnica pod krošnjami, bralna atrakcija pod krošnjami dreves za male in velike, z literarnimi dogodki in dogodki za otroke.
Turizem Ljubljana je pripravil informacijsko točko, zasnovano na sproščen in interaktiven način, katere del je bila Plečnikova kavarna, v kateri so se obiskovalci lahko sprostili, popili kavo ali čaj in na ta način spoznavali, kako najbolje doživeti Ljubljano. V kavarni so predstavljali tudi tradicionalne ljubljanske jedi, ki jih povezuje blagovna znamka Okusi Ljubljane, svoje dejavnosti pa so preedstavili tudi nekateri ljubljanski javni zavodi s področja kulture.

Na Dnevih Ljubljane v Pragi smo predstavili tudi Ljubljano, UNESCOVO mesto literature (Praga prav tako nosi ta naziv). Na literarnem večeru Jezero na/pol sta sodelovala dva prejemnika nagrade EU za književnost. Iz svojih knjig sta brala Jasmin B. Frelih ter Bianca Bellová. Večer sta moderirala Hana Mzourkova in Aljaž Koprivnikar. Za glasbeno in vizualno spremljavo je poskrbela APNOA.