petek, 30. 9. 2016

Dnevi Moskve v Ljubljani

Med 28. in 30. septembrom 2016 so v Ljubljani potekali Dnevi Moskve v Ljubljani, ki predstavljajo odlično priložnost za sodelovanje dveh prestolnic na kulturnem, športnem in gospodarskem področju.

Dnevi Moskve v Ljubljani so bili organizirani na pobudo Veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji Dokuja Zavgajeva ter v sodelovanju z mestom Moskva, Mestno občino Ljubljana ter ljubljanskimi javnimi zavodi in podjetji.
Župan Zoran Janković je ob tej priložnosti v Mestni hiši gostil delegacijo Moskve s Sergejem E. Čereminom, vodjem oddelka za zunanje gospodarske in mednarodne odnose Moskve, ter veleposlanikom Rusije v Republiki Sloveniji Dokujem Zavgajevim na čelu.
Član delegacije je bil tudi šahovski velemojster Anatolij E. Karpov, ki se je vpisal v Zlato knjigo Ljubljane, nato pa se je v Mestni hiši udeležil še šahovskega turnirja, na katerem je z mladimi šahisti odigral simultane partije šaha.

V okviru Dnevov Moskve v Ljubljani je potekala še vrsta drugih aktivnosti in dogodkov: direktorici živalskih vrtov Moskve in Ljubljane sta podpisali sporazum o sodelovanju, ki govori o izmenjavi strokovnega osebja, izkušenj, dobrih praks in živali ter omogoča sodelovanje v programih ohranjanja in izboljšanja kakovosti zbirk obeh organizacij; podžupan Aleš Čerin pa je v Zgodovinskem atriju Mestne hiše odprl razstavo Moskva na fotografijah Aleksandra Rodčenka.
Dnevi so se zaključili z gala koncertom v Grand hotelu Union, na katerem so nastopili Alina Jarovaja, Nikita Vlasov, Varvara Kotuzova, Rodion Petrov, Simfonični orkester RTV Slovenija, Sergej Tatarin ter ansambel pesmi in plesov V.S.Lokteva.