petek, 18. 9. 2009

ETM - Civitas dan v znamenju zavzemanja za čistejši in boljši promet v Ljubljani

V soboto, 19.9.2009, si je župan ogledal "Civitas dan" na Prešernovem trgu in na Bregu.

V sklopu Civitasovega dne je pod enotno modro barvo, ki zaznamuje projekt "Mobilizacija meščanov za kakovostno bivanje" ali na kratko Civitas Elan, na obeh info točkah potekala pisana paleta dejavnosti: poznavalci prometne situacije v Ljubljani so mimoidoče obveščali o projektu, jim delili informativno in promocijsko gradivo ter jim omogočili, da v anketi izrazijo svoje mnenje glede prometa v Ljubljani.

Na Bregu so predstavniki Fakultete za družbene vede prikazali rezultate javnomnenjske raziskave "Spreminjanje ureditve javnega prometa v Ljubljani in ljubljanski regiji", raziskovalci Urbanističnega inštituta pa so vodili po razstavi novih načrtovanih tematskih poti z umirjenim prometom v Ljubljani.

Vseskozi je potekala tudi razstava izdelkov četrtkove delavnice "Ljubljana brez avtomobila v otroških očeh" in ustvarjalna delavnica za mimoidoče otroke.

Obiskovalci so se lahko preizkusili tudi v vožnji z električnimi vozilom segway, na Prešernovem trgu pa so se lahko pridružili kolesarjem, ki so se pod vodstvom predstavnika slovenskega Regionalnega centra za okolje z mestnimi kolesi odpravili na potep po Ljubljani z ogledom Plečnikovih del.

Mestna občina Ljubljana je od 28. oktobra 2008 skupaj s partnerji projekta (Zagreb, Gent, Brno in Porto) podpisala pogodbo o sodelovanju v sklopu Civitas Elan. Namen projekta, katerega koordinator je Ljubljana, je izboljšanje javnega prometa in prometne varnosti v mestih. Projekt namenja veliko pozornost razvoju javnega prometa, kolesarjenju in hoji, alternativnim virom energije in uporabi informacijske tehnologije v prometu, dostopnosti za vse, t.i. mehkim ukrepom in temelji na vključevanju javnosti v načrtovanje mobilnosti. Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 29 milijonov evrov, pri čemer bo sofinanciranje EU znašalo slabih 18 milijonov evrov, od katerih jih 5, 5 milijona pripade Mestni občini Ljubljana.