petek, 18. 9. 2009

ETM – Ljubljana brez avtomobila v otroških očeh je zelena in cvetoča

Evropski teden mobilnosti so minuli četrtek z aktivnim sodelovanjem popestrili tudi otroci.

Za 25 učencev 5. razreda Osnovne šole Ketteja in Murna je namreč skupina CIVITAS ELAN pripravila ustvarjalno delavnico z naslovom Ljubljana brez avtomobila v otroških očeh.


Otroci so se kmalu po prihodu v prostore Mestne občine Ljubljana zapodili k vodenim barvicam in flomastrom, s katerimi so svoje videnje prometnega stanja v Ljubljani prenesli na platno in papir. Nekateri so upodobili avtomobile v oblakih črnega dima, vizijo drugih – ti so narisali nasmejane pešce in ljudi, ki za premikanje po mestu uporabljajo bodisi javni potniški promet bodisi kolesa – pa lahko primerjamo s cilji projekta CIVITAS ELAN.


Očitno so v otroških očeh najljubše prevozno sredstvo rolerji, saj največ njihovih izdelkov prikazuje prav ta obuvala s koleščki. Tisto, kar je skupno skoraj vsem izdelkom, so cvetoče zelenice, ki si jih verjetno želimo vsi meščani. Če bo prihodnost Ljubljane res takšna, kot jo vidijo naši najmlajši, smo lahko prepričani, da bomo nekoč zadihali s polnimi pljuči – v mestu s čistim zrakom.


Mladi umetniki so domov, poleg praktičnih daril CIVITAS ELAN, odnesli lastnoročno pobarvane papirnate modelčke avtobusov in vlakov. Ostale izdelke so prepustili "elanovcem", da jih bodo lahko jutri, 19. septembra, ko bo na sporedu Civitas dan, razstavili na prenovljenem Bregu. Likovno ustvarjanje se bo tam nadaljevalo, vanj pa se bodo lahko vključili tudi mimoidoči otroci.