četrtek, 26. 11. 2020

Evropska noč raziskovalcev

V petek, 27. novembra 2020, bo že tretje leto zapored potekala Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti!, ki tudi tokrat prinaša različne vsebine, povezane z raziskovanjem in inovacijami.

Evropska noč raziskovalcev je vseevropski projekt programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020, v okviru katerega se v enem dnevu zvrstijo številni dogodki na temo raziskovanja in inovacij.

Glavnina dogajanja bo potekala v petek, 27. novembra 2020, že od pomladi pa se odvija vrsta tako imenovanih preddogodkov, ki ozaveščajo o dejavnostih in ciljih projekta ter obiskovalkam in obiskovalcem nudijo številne in raznovrstne ter poučne in zabavne vsebine. 

Pomen humanističnih in družboslovnih raziskav 

V času, ko se človeštvo sooča z obsežnimi kulturnimi in družbenimi izzivi, postajajo raziskave na področju družboslovnih in humanističnih ved vedno pomembnejše, saj prispevajo k razvoju znanosti in družbe in se komplementarno povezujejo z vsemi drugimi znanstvenimi disciplinami. Nobena družba in nobena znanost ne moreta obstati brez temeljne zmožnosti premišljanja o tistih, ki jo (so)ustvarjajo, brez razumevanja človeka, medčloveških odnosov in družbene dinamike, ki se iz njih poraja, brez znanja o jeziku, ki nas vzpostavlja kot misleča bitja, torej brez – humanistike in družboslovja.

Vede o ljudeh, vede za ljudi 

Glavna tema letošnje Evropske noči raziskovalcev je  vede o ljudeh, vede za ljudi. Projektne dejavnosti se osredotočajo na humanistične, družbene, filozofske, kulturne, biološke in tehnološke vidike človeškega življenja in raziskovalnih področij, ki ga raziskujejo, pri čemer pozorno spremljajo družbene razsežnosti znanstvenih dosežkov.

Ženske v znanosti

Ker letos obeležujemo tudi sto let od prvega podeljenega doktorata na Univerzi v Ljubljani, ki ga je prejela znanstvenica dr. Ana Mayer Kansky in s tem utrla pot slovenskim ženskam v znanosti, je ena od spremljajočih tem projekta tudi ženske v znanosti. Tej temi bo posvečenih kar nekaj dogodkov, med njimi bi še posebej izpostavili spletne okrogle mize Univerza prihodnosti: EU akademsko okolje, pogled uravnoteženosti spolov in vključevanja ranljivih skupin, Prve docentke Univerze v Ljubljani, Dr. Anka Mayer, njene predhodnice in naslednice (1911–1931) ter znanstveni simpozij Fenomen Chanel. Posnetke teh dogodkov, kot tudi nekaterih preostalih projektnih aktivnosti, si lahko ogledate tukaj.

Letos program selimo na splet

Evropska noč raziskovalcev se praviloma dogaja na velikih javnih površinah, v središčih mest in na številnih lokacijah, letos pa program zaradi epidemioloških razmer večinoma poteka preko spleta. Tako se bodo obiskovalci lahko sprehodili mimo virtualnih stojnic Znanstvenega bazarja, kjer se predstavljajo vse pri projektu sodelujoče članice Univerze v Ljubljani, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in druge sodelujoče raziskovalne in izobraževalne ustanove. Znanstveni bazar vključuje tudi poučen in zabaven EU kotiček, kjer so združene vse informacije o Evropski uniji, obogatili pa ga bodo tudi različni pogovori z raziskovalkami in raziskovalci. Poleg predstavitev v sklopu Znanstvenega bazarja bo na voljo tudi pester program z več kot 50 različnimi dogodki in aktivnostmi, ki se bodo odvijale skozi cel dan in bodo namenjene različnim skupinam.

Letošnji program si lahko ogledate tukaj, aktivnostim pa se lahko pridružite tudi na družbenem omrežju Facebook, kjer boste lahko sodelovali v zanimivih in poučnih nagradnih igrah.

Preberite tudi: