torek, 21. 9. 2004

Evropski teden mobilnosti – kolesarjenje po ljubljani z ljubljanskim kolesom in dobrodelni tek

Jutri, 22. septembra 2004, se bodo s tradicionalnim evropskim dnevom brez avtomobila, ki ga bomo v Ljubljani med drugim obeležili s kolesarjenjem z Ljubljanskim kolesom in dobrodelnim tekom, zaključile aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

Županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič bo ob 10. uri v osrednjem atriju Mestne hiše pozdravila udeležence kolesarjenja po Ljubljani, ki so se odzvali njenemu povabilu. V nadaljevanju bo direktorica JP LPP spregovorila o uporabi javnega prevoza in info točki LPP na Kongresnem trgu, direktor Zavoda za varstvo okolja dr. Marko Notar pa bo predstavil aktivnosti v zvezi z meritvami onesnaženosti zraka, dodatnimi meritvami hrupa in prašnih delcev, ki se v okviru Evropskega tedna mobilnosti odvijajo na dveh lokacijah, in sicer pri Figovcu, kjer je stalna merilna postaja, ter na Celovški cesti pri izvozu iz severne obvoznice - mobilna merilna postaja. Po končanem sprejemu bodo gostje odšli pred Mestno hišo, od koder se bodo odpravili na kolesarjenje po Ljubljani na Ljubljanskem kolesu po naslednji trasi: Mestni trg, Stritarjeva, Prešernov trg, Miklošičeva, Tavčarjeva, Slovenska do Ajdovščine. Ob poti si bodo ogledali merilno postajo Zavoda za varstvo okolja MU MOL, kolesarjenje pa bodo zaključili na Kongresnem trgu, kjer bodo obiskali INFO točko LPP na Kongresnem trgu (nasproti Vegove) in vstopili na avtobus mestnega prometa na Slovenski pri Šumiju. Vožnja z avtobusom LPP bo potekala po trasi brezplačne krožne proge na notranjem obroču mestnega središča (po Slovenski, Bavarski dvor, mimo glavne avtobusne postaje, Njegoševa, Poliklinika, Ambrožev trg, Kopitarjeva, Gornji trg, Križanke in nazaj do Drame).

Ob 19.30 uri pa bo na Čevljarskem mostu start dobrodelnega teka. Tek, v organizaciji športnega društva ŠpiC Ljubljana, Tekaškega foruma in sodelovanja Mestne občine Ljubljana, bo potekal po sledeči trasi: Čevljarski most - Hribarjevo nabrežje, brv čez Ljubljanico, Cankarjevo nabrežje, Adamič-Lundrovo nabrežje, Ciril-Metodov trg, Mestni trg - cilj: Čevljarski most. Predvideni sta dve dolžini teka - krajša 3 km (trije krogi) in daljša 6 km (šest krogov). Izkupiček od zbrane startnine za tek, ki znaša 1.000 tolarjev za tekmovalca, bo namenjen Mladinskemu domu Malči Belič v Ljubljani.