sreda, 26. 10. 2011

"Ex kadilci so zmagovalci"

Evropska komisija je junija letos začela s triletno kampanjo z nazivom "Ex kadilci so zmagovalci".

Kampanja "Ex kadilci so zmagovalci" ima pozitiven pristop ter poudarja dosežke bivših kadilcev iz vse Evrope, obenem pa ponuja brezplačno pomoč pri opuščanju kajenja.

Ko kadilka oziroma kadilec opustita kajenje, ima to številne pozitivne učinke tako nanju osebno kot tudi na družbo. Kampanja EU "Ex kadilci so zmagovalci" predstavlja motivacijske zgodbe bivših kadilk in kadilcev, ki so vzorniki za tiste, ki bodo kaditi morebiti šele prenehali.

To ni preprosto. Zato so v okviru kampanje pripravili brezplačno digitalno platformo iCoach, ki ni namenjena le posameznicam in posameznikom, ki bi radi prenehali kaditi, ampak želi informirati tudi tiste, ki še niso pripravljeni ugasniti svoje zadnje cigarete. Do zdaj so bili rezultati presenetljivi. Več kot 30 % vseh, ki začnejo s programom, dejansko preneha kaditi.

Kampanja "Ex kadilci so zmagovalci" je nadaljevanje kampanja Evropske komisije z nazivom "HELP – življenje brez tobaka", ki je potekala v letih 2005 do 2010. Usmerjena je bila predvsem na mlade med 15. in 25. letom, medtem ko je kampanja "Neustavljivi" namenjena populaciji med 25. in 34. letom.

Več informacij o EU kampanji "Ex kadilci so zmagovalci" najdete na uradni spletni strani kampanje.

Oddelek za zdravje in socialno varstvo MOL