četrtek, 26. 3. 2015

Fabianijevo leto

Ob 150. obletnici rojstva arhitekta Maksa Fabianija poteka vrsta dogodkov, s katerimi želijo organizatorji najširši javnosti predstaviti tega vsestranskega ustvarjalca. Od 21. aprila 2015 je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava »Fabianijeva dediščina v Ljubljani«.

Fabiani je bil v vseh obdobjih svojega ustvarjanja zvest poglavitnemu hotenju dunajske secesije – povezovati umetnost z vsakdanjim življenjem. Zanj je bila vsaka stavba, ki jo je zgradil, tudi urbanistični projekt širše celote. To še posebej velja za njegov ljubljanski opus, saj tako rekoč vse njegove stavbe izhajajo iz velikopoteznega načrta regulacije mesta, ki ga je leta 1895 na svojo pobudo izdelal za prenovo in razvoj v potresu poškodovanega mesta.

»Fabianijeva dediščina v Ljubljani«

Razstava predstavlja Fabianijeve urbanistične načrte, ki so dolgoročno začrtali urbanizem Ljubljane po velikonočnem potresu leta 1895, in njegove druge izvedene projekte v Ljubljani.
Avtorica razstave, ki bo v Mestnem muzeju Ljubljana brezplačno na ogled do 30. septembra 2015, je Ana Porok iz kustodiata MGML za arhitekturo in oblikovanje.

"Maks Fabiani, arhitekt monarhije"

Osrednji dogodek obeleževanja Fabianijevega leta je razstava »Maks Fabiani, arhitekt monarhije« v atriju ljubljanske Mestne hiše, na kateri so predstavljena arhitektova dela na Dunaju, v Ljubljani in Trstu. Razstava bo na ogled do 28. junija 2015, nato pa jo bodo preselili še na Dunaj in v Rim.

Fabiani na Krakovskem nasipu

V galeriji na prostem na Krakovskem nasipu so na ogled secesijske podobe, ki jih je ustvaril arhitekt in urbanist dr. Maks Fabiani, v fotoaparat pa ujel fotograf Miran Kambič.
Avtor razstave Miran Kambič že vrsto let odmevno deluje na področju arhitekturne fotografije. Fotografije redno objavlja v domačih in tujih strokovnih revijah, z njimi pa so bile opremljene tudi številne razstave, knjige in katalogi.

"Secesijska Ljubljana in Maks Fabiani"

Že od sredine januarja pa je v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju na ogled fotografska razstava Secesijska Ljubljana in Maks Fabiani. Podsrobnosti najdete tukaj.

V Fabianijevem letu se bo sicer zvrstilo 34 različnih dogodkov, ki so nanizani v pripetem programu.