ponedeljek, 4. 4. 2011

Fabula 2011

V okviru projekta Ljubljana - SPK 2010 med 4. in 22. aprilom poteka festival "Literature sveta Fabula 2011".

Festival Fabula bo obeležil dogajanje v Ljubljani, Svetovni prestolnici knjige, z vrhunskimi literarnimi dogodki in bo hkrati sklenil celoletni program dogodkov posvečenih Ljubljani - svetovni prestolnici knjige.

Festivala, ki bo letos tematsko posvečen islamu v sodobnem času, se bodo udeležili svetovno znani pisatelji César Aira, Niccolò Ammaniti, Per Olov Enquist, Christoph Ransmayr, Drago Jančar in Margriet de Moor. Poleg njihovih nastopov bodo obiskovovalci festivala lahko vstopali v njihove svetove skozi filme posnete po literarnih predlogah, skozi zvoke, pravljice in skozi podobe njihovih dežel.

O vprašanju islama bodo razpravljali poznavalci iz Slovenije, Bosne in Hercegovine in Turčije, ki bo tudi gostujoča država pesniško-prevajalskega projekta Mednarodno znotraj lokalnega.

Mednarodni simpozij, ki je stalnica festivala, bo tokrat posvečen slovenskemu pesniku Edvardu Kocbeku, ki je bil s svojo dovzetnostjo za paradokse v človekovi naravi in družbenem delovanju pogosto predmet spotike v ideološko enoznačnem času socialističnega režima.

Seznam prireditev v okviru festivala Fabula 2011 in več o le-tem lahko preberete na njegovi spletni strani.