ponedeljek, 27. 2. 2012

Fabula 2012

V Ljubljani med 27. februarjem in 10. marcem že devetič zapored poteka literarni festival "Literature sveta - Fabula 2012".

Literarni festival "Fabula 2012", ki je v Ljubljano pripeljal vrhunsko literaturo, priznana pisateljska imena in zanimiv spremljevalni knjižni program, je tudi letos podprla Mestna občina Ljubljana. Na festivalu bodo z nami ugledni avtorji iz Slovenije in z vsega sveta, ki se bodo na literarnih večerih v klubu Cankarjevega doma pogovarjali o svojem literarnem ustvarjanju in brali iz svojih del. Tako se nam bodo v času festivala pridružili pisatelji Hanif Kureishi, Leena Krohn, Amitav Ghosh, Mihail Šiškin, Dušan Čater, Mojca Kumerdej, Andrej Skubic, Suzana Tratnik in Goran Vojnović. Njihove obiske bodo seveda pospremili izidi njihovih del v slovenskem jeziku.

V letošnjem programu pa bosta sodelovala tudi prva pisatelja Ali Amar in Zineb El Rhazui (oba iz Maroka), ki ju je Ljubljana sprejela v okviru mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje ICORN.

Poleg literarnih nastopov gostujočih avtorjev, ki so, kot vsa leta doslej, osrednji festivalski dogodki, je pripravljen tudi pester program, namenjen najrazličnejšim generacijam bralcev.

Letos je strokovni festivalski fokus namenjen družbeno angažirani literaturi, ki predstavlja precejšen del svetovne in tudi slovenske literature zadnjih dveh desetletij, ob tem pa se bomo na okrogli mizi s priznanimi slovenskimi strokovnjaki ozrli tudi v čas družbeno angažirane proze med svetovnima vojnama.

Mednarodni simpozij je namenjen Franzu Kafki, enemu najbolj zanimivih in provokativnih klasikov svetovne književnosti. Po njegovih delih so snemali filme režiserji svetovnega slovesa, kot npr. Orson Welles, njegove like pa so v filmih upodabljali največji zvezdniki.

Del programa je namenjen tudi najmlajšemu občinstvu, ki ga bomo s pomočjo pravljičarjev popeljali v čarobni svet branja in knjig, srednješolce pa bomo povabili k pisanju kratkih zgodb in najboljše seveda tudi nagradili.

Organizatorji festivala pa niso pozabili niti na tiste, ki jim težke življenjske okoliščine ne omogočajo obiska festivala, zato bodo skupaj z znanimi dramskimi igralci obiskali nekatere bolnišnice, domove za starejše in krizne centre.

Program literarnega festivala "Literature sveta - Fabula 2012" in več o le-tem ter sodelujočih avtorjih lahko preberete na njegovi uradni spletni strani.