sreda, 4. 5. 2016

Festival hoje

V Savskem naselju bo v petek, 6. maja 2016, potekal Festival hoje, namenjen promociji hoje kot pogosto zapostavljeni obliki trajnostne mobilnosti.

Festival organizira Inštitut za politike prostora v sodelovanju s Kulturnim društvom prostoRož ob podpori Mestne občine Ljubljana – Zelene prestolnice Evrope 2016.

Zelena mesta spodbujajo hojo kot najpomembnejšo obliko trajnostne mobilnosti, saj  prispeva h kakovosti fizičnega in družbenega okolja in ima hkrati tudi pozitivne učinke na gospodarstvo in zdravje. Pešačenje je najbolj dostopen način premikanja po mestu, dobro vpliva na poslovni utrip, na razvoj tržnih in storitvenih dejavnosti v naselju, še zlasti pa na stanje okolja. Slednje dobro dokazuje tudi preporod mestnega središča v Ljubljani ob postopnem omejevanju motornega prometa.

Delež pešačenja se v Ljubljani nedvomno izboljšuje, predvsem v mestnem središču je izjemno dobro, območje pa se s preureditvijo Slovenske ceste še širi. Velik potencial za izboljšave pa je tudi na območjih izven središča mesta ter v posameznih mobilnostnih praksah, kot so prihodi v šolo in na delo, ki so aktualni v vseh delih mesta. Povečanje deleža poti, opravljenih peš, predvideva tudi Prometna politika Mestne občine Ljubljana.

Festival se bo začel s petimi urbanimi sprehodi, ki se bodo hkrati začeli v različnih predelih Ljubljane in se nato vsi zaključili na prizorišču festivala pred Domom skupnosti v Savskem naselju na Belokranjski 6. Sprehajalci bodo tam strnili vtise v pobude za večjo privlačnost mestnega prostora za vsakdanjo hojo.
Na prizorišču festivala bodo potekale tudi različne dejavnosti, ki bodo poudarjale pomen raznolikih lokalnih storitev za hoji prijazne soseske.

Program festivala je objavljen tukaj, sofinancira ga Mestna občina Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016.
Vabljeni!