torek, 25. 4. 2006

FESTIVAL POMLADI 2006

LJUBLJANA – Predstavniki Kulturnega društva CodeEp so na današnji novinarski konferenci v Mestni hiši predstavili že peti Festival pomladi, mednarodni festival elektronske glasbe in vizualnih umetnosti, ki bo od 5. do 20. maja v Ljubljano ponovno prinesel krepko porcijo energije in urbanega kreativnega druženja. Častna pokroviteljica Festivala pomladi je tudi letos županja Mestne občine Ljubljana Danica Simšič, vsi festivalski dogodki, z izjemo klubskih večerov, pa so tudi letos ob pomoči MOL, Ministrstva za kulturo, Zavoda za turizem, Birtish Council-a in številnih sponzorjev še vedno brezplačni.

Županja Danica Simšič je uvodoma poudarila, da je pomen Festivala pomladi za mesto predvsem v tem, da gre za kakovostne zabavne, umetniške in izobraževalne dogodke, ki so plod dela in kreativnosti mladih Ljubljančanov, poleg tega pa so zaradi brezplačnosti dostopni prav vsem in tudi namenjeni različnim generacijam. Predsednik KD CodeEp in umetniški direktor festivala Martin Bricelj pa je na začetku povedal, da je Festival pomladi še vedno edini večdnevni festival elektronske glasbe v Sloveniji, hkrati pa tudi eden vodilnih dogodkov na področju kakovostne urbane zabave. "Gonilna sila Festivala pomladi je kreativno druženje. Naši osnovni cilji so zagotoviti kakovostnejše preživljanje prostega časa v urbanem okolju, popestriti dogajanje v mestnem središču in predvsem opozoriti na možnosti, ki jih ponuja park Tivoli, ter v mesto pripeljati nekatere najbolj sveže, inovativne in kakovostne izvajalce sodobne elektronske glasbe," je povedal Martin Bricelj.

Na glasbenem področju so člani ekipe CodeEp letos združili moči s klubom K4, še eno urbano inštitucijo, ter skupaj pripravili izredno kakovosten in pester glasbeni program, ki vključuje tako klubske večere kot glasbo na prostem v obliki dnevnega DJ programa v Tivoliju in seveda tradicionalnega brezplačnega open-air koncerta na Jakopičevem sprehajališču. "Glasbeni aduti Festivala pomladi so vsekakor odprtost, iskanje novih smernic, refleksija domače neodvisne produkcije in glasbena širina. Tako izbiramo glasbenike, ki z izrazito osebno interpretacijo glasbene zapuščine ustvarjajo nove kolaže, in v njihovih nastopih lahko slišimo elemente funka, popa 80. let, hip hopa, jazza, latina, afrobeata, elektra, duba, diska..., kar je vse skupaj v skladu z individualnim pristopom posameznega izvajalca premešano v sodobno elektronsko glasbo, polno tako imenovanih gruvov in brejkov," je glasbeno zasnovo Festivala opisal Martin Bricelj.

Prvi glasbeni večer se obeta v petek, 12. maja, ko bosta v klubu K4 nastopila Quantic iz Velike Britanije ter Dutch Rhythm Combo iz Nemčije, drugi pa v petek, 19. maja, ko bo prav tam gostovala DJ legenda iz ZDA Freddy Fresh, ki je na sceni že od leta 1981. Glasbeni vrhunec Festivala pomladi bo nedvomno veliki brezplačni koncert na Jakopičevem sprehajališču v soboto, 20. maja, ki se bo pričel ob 19. uri. Zvezda večera bo fenomenalno zabavni hip hop in skreč DJ Yoda, ki se bo predstavil s svojim edinstvenim zvočno-vizualnim nastopom, pred njim pa bo svojo mehko, toplo in zasanjano vizijo elektra predstavil Vector Lovers. Oba prihajata iz Velike Britanije, poleg njiju pa bodo nastopili še domači izvajalci Sunday Sessions ter Nova Viator z živim nastopom. Po koncertu bo sledil še after party v klubu K4, kjer bo za nedvomno vroč zaključek Festivala pomladi poskrbel DMX Krew, ponovno iz Velike Britanije.

V nadaljevanju je producentka Festivala pomladi Ira Cecić predstavila tudi bogat spremljevalni program, ki obsega razstavo, delavnice, predavanja in trodnevno druženje na prostem v parku Tivoli. Festival pomladi se bo pričel 5. maja z otvoritvijo razstave jugoslovanskega političnega plakata 'Jugoslavija – moja dežela', ki bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled do 13. maja in ki bo prikazala bogato zapuščino grafičnega oblikovanja ter gradnjo izredno močne blagovne znamke Jugoslavija. V Moderni galeriji bodo 7. in 8. maja ob 18. uri potekala predavanja na temo 'Otroci in tehnologija', v katerih bodo svetovno priznana znanstvenica in umetnica France Cadet iz Francije ter domača strokovnjaka Jan Rapoša in Darij Kreuh ob moderiranju enega najpomembnejših svetovnih spletnih umetnikov Vuka Ćosića razmišljali o vplivu sodobnih tehnologij na psiho-fizični razvoj otrok in o vlogi tehnologije v njihovih življenjih.
"Prav tako v Moderni galeriji bo 13. in 14. maja od 12. do 17.45 ure potekala enodnevna delavnica digitalnih medijev za otroke od 10. do 14. leta, s katero jim bomo skušali na njim zanimiv način praktično in teoretično približati sodobne umetniške projekte in prakse, ki temljijo na uporabi multimedijev. Za marsikoga najlepši del Festivala pomladi pa je seveda trodnevno druženje na prostem v parku Tivoli, kjer bodo od 18. do 20. maja vsak dan od 12. do 22. ure potekale številne zabavne aktivnosti, ki jih bo na malem odru spremljala glasba najboljših mladih domačih DJ ekip. Ponovno bodo Tivoli obiskale Kuhinje sveta, kjer bomo laho raziskoval pestre okuse iranske, mehiške in pa vegetarijanske kulinarike, vrača pa se tudi uspešnica lanskega leta Knjižnica pod krošnjami, kjer si bodo obiskovalci z osebnim dokumentom lahko izposodili knjige ter dnevno časopisje. Novost v programu je kotiček Pridi se igrat!, kjer si bo mogoče izposoditi balinčke, badminton, frizbije, gumi twist in še marsikaj, kot vsako leto pa smo pripravili tudi otroške ustvarjalne delavnice Urice brezskrbnosti, ki jih bo letos popestril še Lumpijev kotiček dobrot. Potekale bodo od 10. do 12. ure ter od 16. do 18. ure," je pestro festivalsko dogajanje opisala Ira Cecić.

Vse informacije o festivalskih dogodkih bodo na voljo na spletni strani www.festivalpomladi.com, preko elektronske pošte info@codeep.org ter na dveh informacijskih točkah, lahko pa se obrnete tudi na Špelo Verbič Miklič, ki je pri društvu CodeEp odgovorna za odnose z javnostmi (spela.verbic@siol.net). 
Prva informacijska točka bo na Prešernovem trgu odprta vsak dan od 5. do 20. maja, druga pa v Tivoliju na začetku Jakopičevega sprehajališča od 18. do 20. maja.

Organizatorji Festivala pomladi so se povezali tudi s sistemom Povej! svoje mnenje, s pomočjo katerega jim bodo lahko obiskovalci ali le opazovalci preko SMS sporočil posredovali svoje pohvale ali kritike. Na številko 2929 bo treba poslati sporočilo z vsebino POV (presledek) FP06 (presledek) zapis mnenja. Storitev je za uporabnike brezplačna, plača se le poslano sporočilo po veljavnem ceniku mobilnih operaterjev, mnenja pa je mogoče tudi povsem brezplačno posredovati preko spletne strani www.povej.si.  


Služba za odnose z javnostmi MOL