petek, 16. 9. 2011

Festival stripa

Festival stripa bo od 20. do 22. septembra 2011 potekal v Galeriji ŠKUC ter v Kinodvoru in Kinoteki.

Festival je spremljevalni dogodek razstave Risba v stripu, ki je v Mestni galeriji na ogled do 16. oktobra 2011, pripravlja pa ga Oddelek za kulturo MOL v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljana.

Njegov cilj je popularizacija stripovskega ustvarjanja med mladimi. V programu Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 smo dali poseben poudarek stripu kot knjižni zvrsti, ki je za posamezno ciljno občinstvo lahko tudi učinkovit spodbujevalec dviga bralne kulture. Prav to sporočilo programa Ljubljane - svetovne prestolnice knjige 2010 želimo s Festivalom stripa še razvijati. Glede na bogato zgodovino stripa na Slovenskem, o čemer priča tudi vrhunska razstava Muzeja in galerij mesta Ljubljana, si strip pri nas zasluži precej več pozornosti.

Namen Festivala stripa je, da se bogato stripovsko ustvarjalnost približa tudi najmlajšim, zato smo se odločili, da bomo razstavo in stripovsko ustvarjanje pospremili s pestrim dogajanjem na različnih področjih kulture, ki se jih strip tako ali drugače dotika.

V okviru festivala bomo izvedli naslednje aktivnosti:
• Vodene oglede razstave v Mestni galeriji
• Vodene oglede razstave ilustracij Marjana Mančka v Trubarjevi hiši literature
• Delavnice ustvarjanja stripa v galeriji ŠKUC
• Filmske projekcije v Kinodvoru in v Kinoteki
• Prodajno stripov na prostem (knjigarna Konzorcij).

Delavnice bodo pripravili in izvajali izkušeni mentorji iz Pionirskega doma in Stripburgerja, filmske projekcije pa bodo zaživele v organizaciji Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta, Kinodvora in Kinoteke. Velja omeniti projekcije filmov kot so: Hiša pravljic, Heavy Metal, Singapurski film Tatsumi, Mali Nikec, Varuhi in Perzepolis.

Kot spremljevalni del festivala smo pripravili zanimivo knjižnico o zgodovini stripa Najmanjša velika enciklopedija stripa avtorja Cirila Horjaka, ki jo bo brezplačno prejel vsak udeleženec festivala.

Vse dopoldanske aktivnosti so brezplačne, popoldanske filmske projekcije pa bodo plačljive. Urnik dogodkov si lahko ogledate v pripetem dokumentu.