četrtek, 16. 2. 2017

Festivalska pomlad v Pionirskem domu

Pionirski dom – Center za kulturo mladih to pomlad pripravlja kar sedem festivalov, namenjenih otrokom in mladostnikom.

Festival znanosti Hokus Pokus

Festivalska pomlad se začenja v sredo, 15. marca, z jubilejnim, 10. Festivalom znanosti Hokus Pokus, ki ga z brezplačnimi programi odpirajo širši javnosti. Zadnja leta je program potekal le v dopoldanskem času in je bil namenjen osnovnošolcem oziroma prijavljenim skupinam OŠ iz cele Slovenije, letos pa so festival z izbrano temo »Atmosfera« programsko nadgradili še s popoldanskimi brezplačnimi delavnicami različnih inštitutov, zavodov, društev in ostalih centrov znanosti, ki bodo potekale v petek, 17. marca, od 17. do 20. ure. V četrtek, 16. marca, bo na ogled tudi dokumentarni film FLOW, ki opisuje osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev. Filmu bo sledil pogovor z mladimi, ki bo odkrival ideje za nove ter bolj ali manj formalne načine izobraževanja za raziskovanje in ustvarjanje s pomočjo tehnologije. Dan kasneje bodo festival zaključili s prav posebnim dogodkom - koncertom skupine Fake Orchestra, s posebej za festival pripravljenim glasbenim programom z glavnim sporočilom jubilejnega festivala Hokus Pokus - da znanost, tako kot umetnost, nikoli ne sprejema sveta takšnega, kot je, niti ga ne pušča takšnega, kot je bil. Od 13. do 21. marca bosta v Mali dvorani Pionirskega doma na ogled tudi inštalaciji avtorice Urše Vidic: Uncharted in Glasswork.

Mednarodni filmski festival ZOOM

Mednarodni Festival otroškega in mladinskega filma ZOOM.11bo potekal od 23. do 25. marca. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture Vizo so z razpisom vstopili v mednarodne vode in do danes prejeli že 300 tujih kratkih filmov, festival pa se je v vseh letih razširil na tridnevni festival - s celodnevnim programom za otroke in mladostnike. Rok za prijavo filmov v tekmovalni del programa je 1. marec 2017 preko spletne strani www.e-zoom.si. Festival bodo 23. marca odprli člani letošnje žirije - Jan Cvitkovič, Hana Repše, Miha Černec, Nace Zavrl in Neža Prah - z okroglo mizo Česa ne vidim, ko gledam film. Sledile bodo brezplačne delavnice za osnovnošolce in srednješolce (na dopoldanske delavnice se je doslej prijavilo že več kot 80 otrok iz cele Slovenije), v četrtek in petek pa bo v popoldanskem delu potekal tudi ogled filmov tekmovalnega programa in pogovor z avtorji filma. Zadnji dan ZOOM-a, v soboto, 25. marca, bodo začeli že ob 10. uri s filmskim programom za družine, nadaljevali s filmskimi delavnicami, projekcijami najboljših filmov festivala Mali slon in pogovorom s Hano Repše, čemur bo sledila še projekcija dokumentarnega filma Maje Weiss, Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić. Festivalsko dogajanje se bo ob 19.30 v Festivalni dvorani zaključilo s svečano podelitvijo nagrad zlate klape za najboljše filme po izboru žirije.

Festival gledaliških sanj

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo 28. marca, z že 15. Otroškim festivalom gledaliških sanj. Na festival, ki je namenjen osnovnošolskim gledališkim skupinam, se je prijavilo že 50 osnovnih šol iz Slovenije in tujine, predstave pa si bo ogledalo okoli 8.000 otrok. Festival bo potekal od 28. marca do 7. aprila, v dopoldanskem času v Festivalni dvorani. Slavnostna zaključna podelitev nagrad najboljšim gledališkim skupinam različnih kategorij bo potekala v nedeljo, 9. aprila, ob 12. uri, pred tem pa bo potekal tudi pogovor s člani žirije ter mentorji in mentoricami prijavljenih gledaliških predstav.

Glasbeni festival osnovnih in srednjih šol

Pionirski dom letos pripravlja še en jubilejni festival – 10. Glasbeni festival osnovnih in srednjih šol, ki bo v tokratni izdaji potekal malo drugače. V Festivalni dvorani se bodo v četrtek, 19. aprila, predstavile zmagovalne glasbene skupine zadnjih let, na odru pa se jim bodo pridružili uveljavljeni glasbeniki. Festival bo tudi tekmovalne narave, saj bo občinstvo izbralo glasbeno skupino z najboljšo izvedbo.

Literarni natečaj bodi pisatelj/pisateljica

V petek, 20. aprila, bodo podelili še literarne nagrade v okviru literarnega natečaja BODI PISATELJ/PISATELJICA 2017 za osnovnošolce 2. in 3. triade za najboljšo kratko zgodbo v slovenskem, angleškem, francoskem, nemškem in italijanskem jeziku.

LIKfest

2. LIKfest so z otvoritvijo treh likovnih razstav izbranih del učencev osnovnih šol začeli sicer že 6. decembra 2016, 7. marca pa ga v Festivalni dvorani nadaljujejo z otvoritvijo naslednje in obenem največje razstave. Zaključna prireditev, na kateri bodo otroci spoznali tudi kakšno novo likovno tehniko, bo potekala v Festivalni dvorani 25. maja v dopoldanskem času, do 18. aprila pa bodo skupno tako odprli 6 likovnih razstav 24 osnovnih šol ljubljanske regije.

Plesni festival Kalejdoskop

V Pionirskem domu bo junija potekal tudi Festival Kalejdoskop v organizaciji Kulturnega društva QULENIUM. Festival, namenjen predvsem sodobni plesni umetnosti, s katero se prepletajo še druge umetniške zvrsti, kot so improvizacijsko gledališče in performansi, bo potekal 16. in 17. junija, in predstavlja eno izmed oblik, kjer se lahko predstavijo otroci in mladostniki z inovativnimi projekti iz cele Slovenije in tujine.