torek, 31. 7. 2018

Filmske klasike brezplačno na Kongresnem trgu

Minulo soboto se je uspešno končal tudi letošnji Film pod zvezdami, ki sta ga na grajskem dvorišču skupaj pripravila naša javna zavoda Kinodvor in Ljubljanski grad. Sezono kina na prostem pa nadaljujemo 27. avgusta 2018 z Letnim kinom na Kongresnem trgu.

Filmsko platno pred pročeljem Slovenske filharmonije bodo vsak večer od 27. do 30. avgusta 2018 znova razsvetljevali vrhunci filmske umetnosti. Brezplačno prireditev Kinodvor pripravlja v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina pa bo letos bogatejša za dodaten, četrti večer.

Rešitev v zadnjem trenutku_Neil Brand. Vir: Kinodvor

Začenjamo s posvetlom Štefki Drolc

Letni kino na Kongresnem trgu bomo v ponedeljek, 27. avgusta, začeli s slavnostno projekcijo filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji, posvečeno Štefki Drolc, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma. Otvoritveni večer pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Po zgodnji klasiki jugoslovanskega vojnega filma Dolina miru, ki jo je Kinodvor ob prisotnosti igralcev Tuga Štiglica in Eveline Wohlfeiler predstavil pred dvema letoma, se na Kongresni trg spet vrača France Štiglic. V epopeji o narodnoosvobodilnem boju Na svoji zemlji so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah, leta 1949 pa se je kot prvi slovenski film predstavil na festivalu v Cannesu.

Potovanje v vesolje

V torek, 28. avgusta, bo na ogled prelomna in preroška vesoljska epopeja Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, ki velja za enega najbolj vplivnih in večno provokativnih filmov vseh časov.

Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu ter pionirskih posebnih učinkov, ki jo morate videti na velikem platnu, letos praznuje 50-letnico.

Pretresljiva zgodba o mladi ljubezni

S projekcijo filma Poletje z Moniko v sredo, 29. avgusta, se tudi Ljubljana pridružuje praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu, s Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega vplivnejših filmov velikega cineasta. V pričakovanju jesenske kinotečne retrospektive Ingmarja Bergmana bo film prikazan v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Glasbene legende

Letni kino na Kongresnem trgu se bo v četrtek, 30. avgusta, zaključil v glasnem duhu simboličnega leta kontrakulture: 1968. V filmu Monterey Pop je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala na samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«: od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

Moje pesmi moje sanje. Foto: Nada Žgank, vir: Kinodvor

Tudi v primeru dežja

Z Letnim kinom na Kongresnem trgu se Kinodvor že peto leto zapored postavlja ob bok primerljivim projektom v evropskih mestih: Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni.

Brezplačne filmske predstave na Kongresnem trgu se začnejo ob 21. uri (tudi v primeru dežja). Filmi so predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, so podnaslovljeni tudi v angleščini.

Vabimo vas tudi k ogledu videa, ki prikazuje utrinke predhodnikov letošnjega Letnega kina na Kongresnem trgu. Celoten program in več informacij o dogodku najdete tukaj.