sreda, 1. 4. 2020

Fimski festival ZOOM 14 v posebnih razmerah

V Pionirskem domu poteka že 14. mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike ZOOM 14. Tokratni festival je prilagojen trenutnim razmeram.

Ko govorimo jezik filma, govorimo jezik celega sveta

Direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik izpostavlja: "Prvi filmski festival ZOOM je bil organiziran pred 14 leti. Njegov namen vsa leta ostaja enak: širiti razumevanje o filmu in spodbujati ustvarjalnost mladih. Ne pozabimo, ko govorimo jezik filma, govorimo jezik celega sveta." Vodja kulture Vesna Tripković dodaja: "Na festivalu mladi odkrivajo in širijo vpogled v produkcijo vrstnikov in njihovih ustvarjalnih zmožnosti, saj se v tekmovalni program ZOOMa uvrstijo predvsem filmi, ki izstopajo v pristnosti izpovedi in preseganju stereotipov."

Pozitivni vplivi filmske vzgoje v šolah

Spomladi leta 2018 je strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje sprejel nova učna načrta za izbirni predmet Filmska vzgoja v osnovni šoli in izbirni predmet Film v srednji šoli. Poučevanje filmske vzgoje v šolah je že pokazalo prve konkretne rezultate: število prispelih filmov slovenske produkcije se je letos opazno povečalo. Dobili smo kar 59 otroških filmov in 42 mladinskih filmov, kar je za tretjino več kot prejšnja leta

Novost festivala - nagrada otroške žirije

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo Nina Ivanišin, Milanka Fabjančič in Gregor Božič, si je filme ogledala še pred izbruhom epidemije in izbrala najboljše. Razglasitev zmagovalcev pa bo kar na spletu.

Novost letošnjega festivala je otroška žirija. Sestavlja jo ekipa otroških filmskih ustvarjalcev, tudi oni so svoje delo opravili pred epidemijo, podelili pa bodo nagrado za najboljši slovenski otroški film.

Na festivalu bomo podelili tudi Nagrado Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici za najboljši avtorski slovenski mladinski film v vrednosti 200 evrov. Žirijo sestavljajo Maja Stegovec, Anja Paternoster in Rok Urbanček.

Uradne rezultate festivala bomo v petek, 3. aprila 2020, objavili na spletni in facebook strani Pionirskega doma.

Mednarodni okvir festivala ZOOM

Zadnja štiri leta se je filmski festival Zoom razširil preko meja Slovenije, postal je mednaroden. "Uvedba mednarodnega programa dokazuje, da vsaka generacija mladih filmarjev obravnava podobne teme, izrazni način pa je pogojen z okoljem, v katerem ustvarjajo," pove Vesna Tripković, vodja festivala. Letos se je v tekmovalni del prijavilo 283 filmov iz najrazličnejših držav. Med drugim iz Brazilije, Italije, Združenih držav Amerike, Indije, Irana,...

Preberite tudi: