petek, 15. 2. 2013

Finance priznale napako in se javno opravičile, kljub temu škoda ostaja

Prispevek novinarja Financ Jake Elikana z naslovom »Sodišče je odločilo: Zoran Janković je ravnal koruptivno, plačati mora kazen«, objavljen v časniku Finance 14. februarja 2013, je neresničen in do župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića žaljiv in škodljiv.

Sporno besedilo o sodbi Višjega sodišča, ki je županu Zoranu Jankoviću naložilo plačilo globe, ker naj bi Rokometnemu in Košarkarskemu klubu Olimpija namenil sredstva iz mestnega proračuna, je neresnično, povzela pa ga je večina slovenskih medijev in s tem dodatno blatila ugled in dobro ime župana.

S tem, ko je časnik Finance 15. februarja 2013 javno objavil popravek in opravičilo, je sicer priznal svojo napako, vendar nastala škoda še zdaleč ni popravljena. Novinarji so tisti, ki ustvarjajo javno mnenje, in bi v prvi vrsti morali biti zavezani profesionalnosti in objektivnemu poročanju.

Znova poudarjamo, da sodišče ni odločalo o korupciji, niti ni bila globa izrečena zaradi korupcije, temveč zaradi kršitve 14. člena zakona o preprečevanju korupcije, ki zahteva vključitev protikorupcijske klavzule v pogodbah, kar v konkretnih primerih, pa tudi številnih drugih, ni bilo storjeno.