torek, 26. 10. 2010

Forumi Divje misli

V sredo, 27. oktobra 2010, bo na forumu Ministrstva za kulturo »Divje misli« sodeloval tudi prof. Janez Koželj, podžupan MOL.

Divje misli so mesečni forumi, ki jih organizira Ministrstvo za kulturo in s katerimi javno intervenira v prostor kulturnega razmisleka.

Začele so se z dnevom odprtih vrat, nadaljevale z zelo odmevnim predavanjem dr. Slavoja Žižka, se ukvarjale z idejo o novem gledališču v Ljubljani, s prepletom starega in novega v arhitekturi, nadaljevale s predavanjem Aleša Debeljaka o srečanju Vzhoda in Zahoda ter se spraševale o medijski svobodi in o tem, kaj potrebuje slovenščina, zadnja tema pa je bila izzivi literarne drže v času zvezdništva.

Divje misli – pogovor »Mesta, ljudje in razvoj: med izumrtjem naroda in obljubljeno deželo« bo v sredo, 27. oktobra, ob 17. uri v veliki sejni sobi Ministrstva za kulturo, Maistrova ulica 10.

 

Ali Slovenija, bolje rečeno, razvoj Slovenije in njene prestolnice potrebuje priseljence?

Izhodišče sta dve nasprotni in že desetletja prevladujoči prepričanji:

  • prvo, da ne potrebujemo in nočemo nikogar, ker bomo sami rodili več otrok, problem starajočega prebivalstva in iz tega izvirajoče težave socialne, zdravstvene in pokojninske politike pa bodo s tem rešeni; in
  • drugo, da moramo odpreti meje na stežaj, sprejeti vse, ki želijo vstopiti in se nastaniti, saj smo navsezadnje vsi ljudje in vsi želimo isto, boljše življenje za nas ali vsaj za naše otroke, pošteno plačilo za dobro opravljeno delo in spoštovanje.

Zakaj Ljubljana potrebuje priseljence, bo utemeljil profesor in podžupan mesta Ljubljane Janez Koželj, arhitekt.

Česa nas učijo demografski trendi, bo pojasnila profesorica dr. Duška Knežević Hočevar, demografska antropologinja.

Dr. Mirjam Milharčič Hladnik, profesorica in kulturologinja, pa bo vodila pogovor skozi zgodbe o mestih, v katerih je živela, in o ljudeh, ki jih je tam srečevala.

Vljudno vabljeni!