sreda, 21. 5. 2014

Generalna skupščina ICORN

Mestna občina Ljubljana med 21. in 24. majem 2014 gosti Generalno skupščino ICORN, Mreže mest - zatočišč za preganjane pisatelje.

 

Generalne skupščine ICORN se udeležuje 140 delegatov, med njimi je 37 pisateljev iz Evrope.
Skupščina, ki bo potekala na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču Ljubljana, bo programsko povezana z gledališkim festivalom Prelet, ki ga med 22. in 29. majem 2014 organizirata Slovensko mladinsko gledališče in gledališče Glej.

Mreža ICORN

Mreža ICORN je začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev (IPW) leta 1994 kot mednarodna mreža mest, ki nudijo zatočišče pisateljem, ki so ogroženi zaradi svoje umetniške ustvarjalnosti in izražanja mnenj. V mrežo mest-zatočišč je vključenih že 44 mest v številnih demokratičnih državah, največ na Norveškem, kjer mreža deluje že od leta 1995. Mesto-zatočišče omogoči pisatelju, ki je največkrat moral zbežati iz domovine, da se izogne zaporu ali še čemu hujšemu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, si morda najde zaposlitev ali druge možnosti za preživetje ter mu zagotovi pogoje za delo v času, ki je zlasti neposredno po pobegu iz domovine zanj najtežji.
Mestna občina Ljubljana se je v mrežo ICORN vključila leta 2011, ko je Ljubljana nosila Unescov naslov svetovna prestolnica knjige (23. april 2010 - 23. april 2011).

Udeležence skupščine bo 21. maja 2014, ob 19. uri v Mestnem muzeju Ljubljana gostil župan Zoran Janković, 22. maja 2014, ob 9.30 uri pa bo udeležence na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer bo potekalo zasedanje skupščine, pozdravila še podžupanja Tjaša Ficko.

Vljudno vabljeni tudi na javno predavanje preganjanega turškega pisatelja Ragipa Zarakoluja, ki bo v petek, 23. maja, ob 16.30 na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana spregovoril o svojem življenju in boju za človekove pravice. Pisatelj trenutno živi in dela v Icornovem mestu Sigtuna (Švedska). Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Lutkovnega gledališča Ljubljana.
V petek, 23. maja, ob 20. uri vas vabimo še na pesniški po(e)tep po Ljubljanici (med Mesarskim in Šuštarskim mostom) na branje poezije ICORN-ovih pisateljev.