sreda, 10. 7. 2024

Glasbene prireditve v Ljubljani

V Ljubljani lahko vse poletje uživamo v raznolikih glasbenih prireditvah, od nastopov mestnih piskačev, nedeljskih promenadnih koncertov pihalnih orkestrov do klasičnih koncertov v ljubljanski stolnici.

Mestni piskači 

Vsako poletno soboto lahko prisluhnete mestnim piskačem. Ti so nekoč piskali na lesenem hodniku stolpa piskačev na Ljubljanskem gradu, zdaj pa se ob sobotah ob 11. uri predstavljajo na balkonu Mestne hiše na Mestnem trgu, ob 11.30 pa še na Ljubljanskem gradu. Tako oživi del zgodovinskega dogajanja, ki je značilno za obdobje od 16. do 18. stoletja, ko so piskači piskali poleti vsak dan ob enajstih dopoldne in pozdravljali pomembne obiskovalce mesta, piskali so ob izvolitvah novih veljakov, razglašali objave, vabili na slavnosti in ne nazadnje opozarjali na nevarnosti.

Promenadni koncerti

Ob nedeljah med 11. in 12. uro vas vabimo na Novi trg na ogled nedeljskih promenadnih koncertov ljubljanskih pihalnih orkestrov. Njihovi nastopi vključujejo najrazličnejše zvrsti glasbe od slovenske popevke, narodnozabavne glasbe do tujih klasičnih, pop, rock, swing in ostalih priredb. Koncerte, ki povezujejo godbenike, mlade in manj mlade nastopajoče, popolne amaterje in profesionalne glasbenike, pogosto spremljajo še nastopi Ansambla ljubljanskih mažoret.

Imago Sloveniae

Celo poletje poteka tudi tradicionalni 36. mednarodni festival Imago Sloveniae. Naslednji teden si lahko v ljubljanski stolnici brezplačno ogledate dva koncerta: v ponedeljek, 15. julija, bo nastopil italijanski moški zbor Il polifonico iz mesta Ruda, v četrtek, 18. julija, pa salzburški deželni pihalni orkester. Oba koncerta bosta ob 20.30 uri, brezplačne vstopnice lahko prevzamete uro pred koncertom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.

Prireditve sofinancira Turizem Ljubljana v okviru razpisa za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana.