petek, 3. 8. 2018

Gradnja novega zavetišča za zapuščene živali Ljubljana

V mesecu juliju smo začeli z gradnjo novega zavetišča za zapuščene živali (Gmajnice).

Prostore nekdanje goveje farme Ljubljanskih mlekarn, ki so bili leta 2002 preurejeni v zavetišče sistematične oskrbe zapuščenih psov in mačk pri nas, bodo zamenjali največji in najsodobneje urejeni prostori v Sloveniji, ki bodo poleg osnovne naloge zavetišča omogočali tudi razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali in izobraževanje ter usposabljanje mladih strokovnih kadrov in tudi zainteresirane javnosti. 

Zavetišče prijaznejše obiskovalcem, prostovoljcem in drugim uporabnikom

Idejna zasnova predvideva rušitev dveh obstoječih objektov – zavetišča za živali in uprave ter gradnjo naslednjih objektov: sprejemne in veterinarske ambulante, zavetišča za pse, zavetišča za mačke, upravne stavbe, skladišča, servisnega objekta s čistilno napravo, energetskega prostora ter prostora za odpadke. 

Kapacitete za oskrbo psov se bodo glede na število bivalnih prostorov zmanjšale, vendar se bivalni prostori izboljšujejo in bodo omogočali namestitev tudi več psov skupaj.

Kapacitete mačk se bodo bistveno povečale, saj bomo trenutnih 46 podstandardnih nadomestili z 64 dvojnimi bivalnimi prostori v skladu s standardi. Nove kapacitete bodo omogočale namestitev tudi čez 200 zapuščenih mačk, kot so potrebe zavetišča v zadnjih letih. Izboljšali se bodo servisni prostori s karanteno in veterinarsko ambulanto, ki bodo zagotavljali boljšo oskrbo živali, boljše preprečevanje širjenja kužnih bolezni, varnejše delovne razmere za zaposlene in varnejše okolje za obiskovalce.

Vse skupaj bo tudi omogočalo boljšo organizacijo dela in še boljše storitve za lokalno skupnost, zaradi česar je zavetišče tudi ustanovljeno.

Dve fazi gradnje 

Gradnja bo potekala v dveh fazah. Prva faza, ki zajema gradnjo zavetišča za pse, upravne stavbe, skladišča in servisnega objekta, bo predvidoma končana v sredini leta 2019.

Druga faza zajema gradnjo zavetišča za mačke in objekt s sprejemno ter veterinarsko ambulanto in bo zaključena predvidoma v letu 2020.V teku je še postopek javnega naročila za dobavo in montažo pohištvene in medicinske (veterinarske opreme).

Vrednost pogodbenih del znaša 6,7 milijona evrov z DDV, izvajalec je podjetje ANDE d.o.o.. 

Gmajnice render

pogled 3 obdelana

V Zavetišču pravijo, da so z začetkom gradnje dočakali veliki in težko pričakovani dan.  Avtorji projekta: Projekt d.d., Nova Gorica, vir: arhiv MOL

 

O zavetišču za zapuščene živali Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je največje zavetišče v Sloveniji, ustanovljeno med prvimi, v njem pa najde varno zavetje kar četrtina slovenskih zapuščenih živali.

Pohvalimo se lahko z ogromnim strokovnim napredkom: živali oskrbujemo po najvišjih strokovnih protokolih za zavetišča v Sloveniji in med naprednejšimi v svetu ter ne izvajamo evtanazij, kadar je potrebna daljša namestitev živali.

Največji napredek v zadnjih letih je med drugim začetek strokovne socializacije in prevzgoje psov z neželenim vedenjem ter strokovno usposabljanje prostovoljcev – sprehajalcev zavetišča, ki veliko psom omogoča predvsem posvojitev in dodatno spodbuja splošen trend šolanja in vzgoje psov ter povečuje odgovornost skrbnikov.

Kako pomagam Zavetišču, tudi če živali ne morem posvojiti?

  • S sprehajanjem psov  je vsakdo, ki pripravljen pomagati dobrodošel in nam dragocen. Na spletni strani zavetišča je podrobno predstavljen postopek in program usposabljanja. Namreč le usposobljeni polnoletni sprehajalci lahko opravljajo delo sprehajanja, saj je sprehajanje v zavetišču veliko več kot le sprehod v naravi. 
  • Z začasnim skrbništvom za osirotele mačje mladiče lahko pomagajo številnim zapuščenim mačjim mladičem. 
  • Občani lahko pomagajo pri skrbi za prostoživeče mačke, in sicer z ulovom za namen sterilizacije/kastracije in tako preprečitev kotitve neželenih mladičev, še več mačkam na ulici. Za informacije naj se zainteresirani obrnejo na Zavetišče. 
  • Občani lahko všečkajo Facebook stran Zavetišča, kjer so objavljene fortografije živali za posvojitev.  
  • Pišejo zgodbe o tem, kako so našli žival in ji pomagali ter s tem vzpodbujajo druge.
  • Delijo svoje dogodivščine s posvojenimi živali iz zavetišča čim širše in tako vzpodbujajo posvojitve iz zavetišča.
  • Osveščajo bližnje, prijatelje, sosede  o odgovornem odnosu do živali in tako pomagajo k večanju odgovornosti celotne družbe.
  • Pomagajo s finančnimi prispevki.
  • Pomagajo z materialnimi donacijami.
  • Občani lahko namenijo del dohodnine za zapuščene pse v Zavetišču Ljubljana.