ponedeljek, 16. 5. 2022

Gremo na 11. Grajske dneve

V soboto in nedeljo, 21. in 22. maja 2022, bodo na Ljubljanskem gradu potekali 11. Grajski dnevi, ko bomo lahko raziskovali skrite grajske kotičke, okušali dobrote grajske kuhinje, navijali za viteze na viteških turnirjih, se nasmejali žonglerjem in odkrili še mnogo drugih zanimivosti grajskega življenja.

V primeru dežja bodo Grajski dnevi prestavljeni na 3. in 4. september 2022. 

Iz jame do mize

Priprava srednjeveških dobrot. Foto: Miha Mally, Ljubljanski grad
Obiskovalci bodo lahko uživali v srednjeveških dobrotah. Foto: Miha Mally, Ljubljanski grad


Na zabavno in okusno popotovanje skozi čas, poimenovano Iz jame do mize, vas vabimo v soboto, 21. maja, ko se bodo mize šibile pod dobrotami grajske kuhinje. Pripravo tipičnih jedi, značilnih za posamezno obdobje grajske zgodovine, smo zaupali vrhunskim kuharskim chefom, ki ustvarjajo na gradu. Celotno dogajanje bo popestril Teater Cizamo, žonglerske skupine Čupakabra …

Dan odprtih vrat

Vitezi, foto: Miha Mally, Ljubljanski grad
Vitezi bodo pomerili svoje moči na viteškem turnirju. Foto: Miha Mally, Ljubljanski grad


V nedeljo, 22. maja, na dan odprtih vrat, obiskovalce vabimo, da raziščejo vse skrite grajske kotičke in si brezplačno ogledajo vse vsebine, ki jih grad ponuja. Ta dan bo nedvomno zaznamoval srednjeveški tabor v Grajskem parku, kjer ne bo manjkalo viteških turnirjev, viteške šole, plesnih nastopov, iskanja cekinov, nastopov sokolarjev in še marsičesa zanimivega iz viteškega in cesarskega življenja.

Vsi dogodki v sklopu 11. Grajskih dni bodo brezplačni. 
Za dostop do gradu priporočamo tirno vzpenjačo; veljala bo enotna znižana vozovnica.
Podroben program je objavljen na tej povezavi. 

Ali ste vedeli? 

Grajske dneve praznujemo v spomin na 16. maj 1905, ko je takratni župan Ivan Hribar od državnih oblasti za 60.200 kron odkupil Ljubljanski grad in ga tako rešil pred nadaljnjim propadanjem, Grad pa je prešel v mestno last.

Pravi viteški turnir. Foto: Miha Mally, Ljubljanski grad
Foto: Miha Mally, Ljubljanski grad


Preberite tudi: