četrtek, 19. 7. 2018

Gremo na bazen!

Poletni dnevi so končno tu! Preživite jih lahko tudi na ljubljanskih kopališčih, ki jih upravlja javni zavod Šport Ljubljana, ter na čisto novi Plaži Sava.

Kolezija: sodobno meščansko kopališče

Kopališče Kolezija, ki se nahaja ob Gradaščici na meji med Trnovim in Vičem, je verjetno najlepši zunanji bazen v Ljubljani. Pred kratkim je bil kompleks popolnoma prenovljen, toda tako kot druga ljubljanska kopališča ima bogato zgodovino. Pa tudi prenova v modernističnem duhu je prostoru naklonila prav posebno dušo.Nekdaj je Kolezija veljala za staro meščansko kopališče, danes pa bi jo lahko imenovali sodobno meščansko kopališče. Od centra je oddaljeno le nekaj minut s kolesom, tistim z avtomobili pa nudi parkiranje v parkirni hiši. »Obiskovalci, predvsem rekreativni plavalci, lahko plavajo v velikem olimpijskem bazenu, otroci pa v otroškem, ki obsega še masažni del ter čofotalnik,« našteva vodja Boštjan Albreht in nadaljuje, da kopalci pohvalijo dobro plavalno vodo, ki je tudi po zaslugi sodobnih prečiščevalnih filtrov zelo dobre kakovosti. »Gostje cenijo naše poslanstvo: umirjeno kopališče brez zvočnikov in radia. V bližini bazena je prepovedano kaditi. Reševalci iz vode so karseda neopazni.« Je pa še nekaj, kar dela Kolezijo tako lepo. Kopališče se odpre že ob pol sedmih in jutro vedno pričara zanimive barve neba, zelenih dreves in modrine bazena, ki se zrcali v nizki stekleni stavbi recepcije. Zvečer, vse do dvaindvajsete ure, pa luči v bazenu in v avli naslikajo večerno umirjeno svetlobo.

kolezija

Vito, Rudnik: "Kolezija mi je ful všeč, saj je nova in zelo lepo skrbijo zanjo. Dobro je tudi, da je ob bazenu igrišče za odbojko, miza za pingpong in košarkarsko igrišče. Manjka le tobogan." Marko, Vič: "Ko sem bil mlad, je bila Kolezija poleg Špice naše poletno morje. Pohvalil bi vse zaposlene, ki so zelo prijazni in redoljubni. Ves čas vidim čistilko, ki skrbi za čistočo. Danes sem prišel z ženo, ki je trenutno v savnah."

Kodeljevo: poletni živžav

Kopališče Kodeljevo, ki ima dva plavalna bazena, enega otroškega in vodni tobogan, lahko sprejme največ obiskovalcev od vseh letnih bazenov. Kopališče se nahaja v neposredni bližini parka in graščine ter ima veliko travnate površine z naravno senco, kjer obiskovalci igrajo badminton in druge igre z žogo. Vsak ponedeljek lahko kopališče obiščete po simboličnih cenah, saj ves dan velja petdesetodstotni popust na vse vstopnice. »Pri nas so rekreativni plavalci in športniki na istem dvorišču. Lahko bi rekla, da lepo sobivamo. Profesionalni plavalci in vaterpolisti ter družine z otroki, starejši, najstniki. Vabimo vas, da nas obiščete s kolesom ali javnim prevozom,« vabi vodja bazena Katarina Gaser.

kodeljevo

Iztok, Kodeljevo: "Žena mi je povedala za plavalne urice na Kodeljevem. Plavalni trener poskrbi, da se intenzivno razgibamo. Kravl, hrbtno, prsno, vse to pripomore k boljšemu počutju. Doma sicer večino časa presedim, a moj hrbet tega ne mara. Všeč mi je tukaj na bazenu, saj imam hkrati stik z naravo, pa še blizu doma je."

Plaža Sava

plaža Sava

Plaža leži na območju Nature 2000, naravne vrednote Sava in ekološko pomembnega območja, na katerem so posegi zelo omejeni, zato smo v okviru ureditve lahko sanirali brežino, uredili dostop do vode in postavili betonske ležalne ploščadi za sončenje. Ob tem smo uredili tudi dostop za intervencijo (gasilce), ki ga do zdaj ni bilo.

Jani, Bežigrad: "Prva urejena plaža ob Savi se mi zdi zelo dobrodošla. Želim si, da bi ljudje, ki jo obiščejo, lepo skrbeli za njeno okolico. V mislih imam odpadke, cigaretne ogorke in prav danes sem opazil prazne aluminijaste čašice, v katerih so bile čajne svečke. Mar ni to osnova, da kar prineseš, odneseš s seboj? Tako boš že imel lepo naravno okolje tudi, ko prideš naslednjič. Zanimiv in uporaben se mi zdi tudi trajnostni ekološki WC, ki je poleg betonskih ležalnikov na novo postavljen ob plaži."

Pred vstopom v bazen se obvezno stuširajte. Statistika kaže, da se večina kopalcev pred kopanjem ne stušira, kaj šele namili. Toda tudi kopalci lahko pripomoremo k čisti oziroma umazani vodi. Le kaj imamo rajši?

Avtorica: Staša Cafuta Trček