sreda, 30. 5. 2018

Greste v soboto na tržnico? Odklonite plastično vrečko

Najemnikom na osrednji tržnici bomo v sklopu akcije "Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biorazgradljiva vrečka." v soboto, 2. junija 2018 na Pogačarjevem trgu ponovno delili brezplačne biorazgradljive vrečke.

S kampanjo »Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.« želimo zmanjšati uporabo plastičnih vrečk na ljubljanskih tržnicah, ki močno obremenjujejo naše okolje.

Spodbujamo k uporabi lastnih torb ali košar

Najemnikom na osrednji tržnici smo v sklopu akcije že razdelili brezplačne biorazgradljive vrečke, v dveh sobotnih akcijah, aprila in maja, smo jih na stojnici na Pogačarjevem trgu delili še obiskovalcem tržnice. Akcijo razdeljevanja bomo ponovili to soboto, 2. junija 2018.

Pojasnili bomo tudi, zakaj so plastične vrečke tako obremenjujoče za okolje, jih spodbujali, da za svoje nakupe uporabljajo biološko razgradljive vrečke in te zahtevajo tudi od prodajalcev, oziroma da uporabljajo lastne torbe ali košare, s katerimi bodo še zmanjšali uporabo različnih vrst embalaže. 

Recite plastični vrečki ne in prinesite svojo za večkratno uporabo

Na tržnico nenačrtovano? Brez skrbi, zahtevate lahko biorazgradljivo vrečko.

Za tekoče izdelke prinesite embalažo za večkratno uporabo

Rezultati ankete kažejo pravo smer

Veseli nas, da se meščanke in meščani zavedajo negativnih učinkov plastičnih vrečk na okolje, saj je nedavna anketa pokazala, da je večina naklonjena ukinitvi plastičnih vrečk in nadomestitvi z okolju prijaznimi vrstami embalaže (biološko razgradljive ali papirne vrečke, torbe, cekarji,…). Kar 86 % anketiranih je namreč podprlo odločitev o uvedbi biološko razgradljivih vrečk na ljubljanskih tržnicah. Raziskavo je naredila Ninamedia na vzorcu 500 ljudi, med katerimi so tako obiskovalci tržnic kot tisti, ki tržnic ne obiskujejo.

Prvi samoposrežni avtomat za prodajo izdelkov brez embalaže

Ob tej priložnosti smo na stojnici promovirali tudi prvi samopostrežni avtomat za prodajo izdelkov brez embalaže Bert, ki stoji v Centru ponovne uporabe Ljubljana in pri katerem si lahko kupci v svojo embalažo natočijo BIO čistila, šampone, več vrst kisa in olje. S svojo posebno obleko iz odpadnih plastenk sporoča, da s premišljenim nakupovanjem lahko preprečimo nastajanje novih odpadkov. V Bertu so kupcem na voljo izdelki, ki so narejeni lokalno in po trajnostnih merilih, so kakovostni ter naprodaj po konkurenčnih cenah. Celotna oprema brezembalažne trgovine je narejena iz odpadne plastične embalaže, ki jo stopijo in predelajo v plastične plošče, iz katerih nastane pohištvo.

Foto utrinki 

Nisem vecna sem pa zato manj tecna 21.4 21 

Nisem vecna sem pa zato manj tecna 21.4 7

Nisem vecna sem pa zato manj tecna 21.4 5

Nisem vecna sem pa zato manj tecna 21.4 11