ponedeljek, 14. 1. 2019

Gripa je na pohodu

V prihodnjih tednih pričakujemo vrh sezone gripe in porast števila zbolelih z gripo in drugimi okužbami dihal. Delujmo preventivno in se izogibajmo obolelim. Še je čas tudi za cepljenje proti gripi, ki ga izvajajo v vseh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana.

Če zbolimo, ostanimo doma

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža vse, še zlasti starejše, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi in otroke. Prenaša se s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju na razdalji največ do enega metra, zato je za prenos virusa potreben tesnejši stik z obolelim, običajno v zaprtem prostoru. Bolezenski simptomi in znaki gripe (vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj) se pojavijo 1-3 dneh po okužbi.

Gripi se poskušamo izogniti z rednim vzdrževanjem dobre telesne kondicije, gibanjem na svežem zraku in z uživanjem zdrave hrane z veliko sadja in zelenjave ter da se izogibamo zaprtih prostorov, si večkrat na dan skrbno umijemo roke in ne delimo predmetov za osebno rabo z drugimi.

Če zbolimo, gripe običajno ne zdravimo s protivirusnimi zdravili ampak si lajšamo težave tako, da po potrebi jemljemo zdravila za znižanje telesne temperature, uporabljamo kapljice za nos, zaužijemo dovolj tekočin, počivamo, se izogibamo telesnim naporom in počakamo, da gripa izzveni.

Še je čas za cepljenje proti gripi

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje. Cepljenje se izvaja pri izbranih osebnih zdravnikih v enotah Zdravstvenega doma Ljubljana oziroma v vseh zdravstvenih domovih in pri zdravnikih zasebnikih – koncesionarjih ter v ambulantah na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) po celi Sloveniji. Cena cepljenja proti gripi znaša 14 evrov, za kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane 7 evrov.

Podrobnejše informacije o gripi najdete na spletni strani NIJZ.