sreda, 17. 12. 2008

Hiša na Gornjem trgu z imenom “Pozabljena”

Na Gornjem trgu 29 je zaživel novoletni projekt Mestne občine Ljubljana in oblikovalke Tanje Radež - hiša z imenom »Pozabljena«.

Oblikovalko Tanjo Radež, ki je sodelovala pri novoletni okrasitvi Gornjega trga, je navdihnila stara zapuščena razpadajoča hišo, ki prebivalce Gornjega trga že dolgo žalosti in jezi.
Ob sprehodu skozi mesta namreč radi krademo trenutke življenja drugih, ki skozi okna in odprtine gledajo na ulico in hiša, s svojim novoletnim imenom Pozabljena, nam jih ponuja kar sama. V njo so se za mesec dni vselili duhovi preteklih dni, naselili in osvetlili so jo izmišljeni prebivalci. Okna so dobila svoj vizualni pečat ustvarjen s svetlobnimi telesi, igrivimi predmeti polnimi spomina, igračami in grafično opremo. Otroci s plakata Razstava brezalkoholnih pijač, družina s knjižice Kako preživimo v vojni, gospodična Anita, Tajno društvo PGC in  živali iz Mladega vedeža so prebivalci nadstropja, v pritličju pa živijo trije ambienti v katere  pokukamo iz ulice, jih pogledamo in jim prisluhnemo.
Prvega je naselila radoživa Tetka Čajna, v drugem raziskuje znanstvenik Ego Živ, v tretjem pa Miki s prijatelji praznuje svoj osemdeseti rojstni dan.
Hiša nudi  mimoidočim par čustvenih trenutkov ali nežnih utrinkov,  sosedom pa se v prednovoletnih dneh vsaj malo odkupi za svojo zapuščeno podobo. Igrivost, domišljija, duhovitost, pravljičnost, svetloba in zvok naj razveselita tako otroke kot odrasle. V in pred hišo se pomešajo zunaj in znotraj, prej in potem, zdaj in nikoli.
"Pozabljena" je malo sanjav novoletni projekt Mestne občine Ljubljana in oblikovalke Tanje Radež, v njej pa se, za spremembo, ne bo da ničesar kupit. Na voljo so samo občutki in to zastonj. Priporočamo obisk ob večernih urah do konca novoletnih praznikov. Tanja Radež je za hišo uporabila fotografije in plakate iz dLib (Digitalne knjižnice Slovenije). Zvočno kompozicijo je sestavil DJ Borka. Hišo pa je sestavila s pomočjo Igorje Remete in njegovih fantov.