ponedeljek, 7. 6. 2021

In memoriam: Franc Sever Franta

Poslovil se je častni meščan Ljubljane Franc Sever Franta, slovenski partizan, letalec, pisatelj in gospodarstvenik. Žalna seja Mestnega sveta MOL v spomin na častnega meščana bo v četrtek, 10. junija 2021, ob 12. uri v Veliki sejni dvorani Mestne hiše.

Na dan žalne seje bo v Mestni hiši odprta tudi žalna knjiga. Vpis bo mogoč od 14. do 18. ure. 

Franc Sever Franta je naziv častni meščan Ljubljane prejel leta 2019. V obrazložitvi tega, najvišjega priznanja mesta Ljubljana, smo zapisali:

Naziv častni meščan Ljubljane je prejel veliki borec, tovariš in uspešen gospodarstvenik Franc Sever Franta
Znameniti partizanski poveljnik, mož s pokončno držo, je pred kratkim dopolnil častitljivih 96 let, vendar je spomin na leto 1941, ko se je pridružil partizanskim vrstam, še vedno živ.
Pri komaj 18 letih so mu bile zaupane najodgovornejše funkcije v posameznih borbenih enotah po vsej državi. Bitko svojega življenja je bíl marca leta 1945 na Menini planini, kjer je iz obroča 12.000-glave zloglasne nemške divizije požrtvovalno rešil 500 borcev Šlandrove in Zidanškove brigade.
Po osvoboditvi je najprej služboval kot vojaški pilot, pozneje je bil direktor Letališča Ljubljana-Pula in zatem letališča Brnik, ki ga je vodil 13 let ter ga vizionarsko dvignil na sodobno, mednarodno raven.
Danes se v pričakovanju filma, posnetega po njegovi knjigi Past na Menini planini, spominjamo poguma, iznajdljivosti in tovarištva, s katerim se je izkazal še ne 22-letni poveljnik.
Kleni domoljub, še vedno aktiven v borčevskih organizacijah, mladim generacijam polaga na srce, da je treba svojo domovino spoštovati, usodo naroda pa v odločilnih trenutkih vzeti v svoje roke.

Častnega meščana Franca Severja Franto bomo ohranili v spoštljivem spominu. 

Preberite tudi: