četrtek, 11. 2. 2021

Izdelajte pohištvo iz invazivnih rastlin

Društvo Trajna je v partnerstvu s produktnim oblikovalcem Matijo Milkovič Biloslavom ter Oddelkom za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v okviru projekta Applause pripravilo prosto dostopne izvedbene načrte, na podlagi katerih si lahko sami izdelate lesene izdelke iz invazivnih tujerodnih rastlin.

V času projekta je bilo oblikovanih okoli 20 različnih prototipov, med drugim jedilna miza, pisalna miza, knjižna omara, garderobna omara, mizica/pručka ter gnezdilnica z zeleno streho.

Izdelki, med katere uvrščamo tudi serijo pohištva, so oblikovani z mislijo na preproste, kakovostne in predvsem okolju in ljudem prijazne izdelke. Pri njihovem načrtovanju smo se zgledovali po projektu Autoprogettazione oblikovalca Enza Marija. »Autoprogettazione« lahko prevedemo kot »samo-oblikovati«, »samo-narediti«, kar je imel Mari v mislih, ko je oblikoval serijo pohištva za domačega uporabnika, ki s pomočjo kladiva ter nekaj žebljev in desk sestavi stol, pisalno mizo ali omaro.

foto
knjižna polica, foto: Klemen Ilovar

Za razliko od uporabe standardnih desk, ki jih je predvidel Mari, zahteva les invazivnih rastlin drugačno obravnavo. Specifika lesnega materiala v mestih, ki je drugače popolnoma primerljiv z lesom avtohtonih drevesnih vrst, nas sooča z omejitvami, s katerimi se pri lesu, pridobljenem iz gozdov, ne srečujemo. Ker imajo drevesa izjemen vpliv na kakovost življenja, v mestih dreves ne odstranjujemo, razen če so bolna ali kako drugače ogrožajo ljudi ali infrastrukturo.
Drevesa v urbanem okolju pogosto vsebujejo tujke, npr. žeblje, vijake,zato kakovost žaganega lesa in nestandardne dimenzijene odgovarjajo kanonom trgovske ready-made ponudbe. V našem okolju so se kot primerne vrste za uporabo lesa izkazali veliki pajesen (Ailanthus altissima), trnata gledičevka (Gleditsia triacanthos), navadna robinija (Robinia pseudacacia), amerikanski javor (Acer negundo) in divji kostanj (Aesculus hippocastanum).

foto
Pisalna miza, foto: Klemen Ilovar

Za razliko od pohištva, ki ga je moč kupiti v nakupovalnih središčih ali oblikovalskih trgovinah, je »NAREDI SAM« pohištvo v prvi vrsti oblikovano za spodbujanje lokalnih skupnosti k samoorganizaciji, ustvarjalnosti in samooskrbi. Pohištvo tako lahko izzove nove lokalne iniciative, kot so postavitev javnih delavnic v mestu, vzpostavitev oblikovalskih produkcijskih prostorov, učenje otrok o izdelavi pohištva ali prepoznavanje invazivnih tujerodnih rastlin v okolici. Projekt, ki omogoča upravljanje in negovanje urbanih ekosistemov, tako služi kot orodje za oblikovanje avtonomnih ekonomskih skupnosti.

Katalog z odprtokodnimi načrti za izdelavo pohištva je na voljo v spletni različici in različici za tisk na domači tiskalnik.
Pohištvo s spremljajočim katalogom bo v okviru instalacije Divja domačnost predstavljeno na milanskem sejmu Salone del Mobile v okviru [Tunel 29]: oblikovanje za postapokaliptični svet leta 2021. Pohištvo je bilo nagrajeno z znakom odličnosti ‘Made in Slovenia’ ki ga podeljuje Center za kreativnost (Muzej za Arhitekturo in oblikovanje).
Avtorica: Gaja Mežnarić Osole, fotografije: Klemen Ilovar

Preberite tudi: