petek, 27. 11. 2009

Izkupiček dobrodelne akcije

Javno podjetje Žale je že šesto leto zapored organiziralo dobrodelno akcijo prodaje sveč ob Dnevu spomina na mrtve.

S prodajo sveč na dobrodelni stojnici je Javno podjetje Žale v sodelovanju s Svečarstvom Jurkovič zbralo 3.000,00 €, ki jih je namenilo Zavodu varna pot. Denar bo prispevek k projektu psihosocialne pomoči »skupaj iz stiske«, v katerega se lahko vključi vsak, ki potrebuje pomoč strokovnih delavcev.

Osnovni cilj psihosocialnih delavnic je pomoč posameznikom, bližnjim in družinam pri premagovanju duševnih stisk, ki so posledica lastne poškodbe ali poškodbe bližnjega v prometni nesreči, smrti bližnjega ali povzročitve prometne nesreče s pomočjo skupinskega ali individualnega pogovora. Le-ta temelji na čustveni podpori pri soočanju posameznikov s problemi, njihovemu osveščanju in iskanju rešitev.

Tako kot vse sorodne tovrstne organizacije je tudi Zavod Varna pot in posledično projekt »Skupaj iz stiske« nastal iz osebne izkušnje ustanovitelja. Zavod je danes prerasel v gibanje z določenimi vsebinami, ki zagotavljajo vsesplošno pomoč žrtvam prometnih nesreč, hkrati pa v družbi opozarjajo na problematiko in predlagajo odpravo vzrokov za nastanke prometnih nesreč.

Psihosocialna pomoč žrtvam prometnih nesreč »Skupaj iz stiske« je prva specializirana in širša tovrstna pomoč v Sloveniji. Vsebine so sorodne programom, ki jih izvajajo v tujini in sicer v ameriških organizacijah MADD (Mothers against Drunk Driving), Rehabilitation Institute of Chicago – Inštitut za rehabilitacijo Chicago ter posameznim članicam FEVR – Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, katerega aktivni član so tudi sami.

S pomočjo izkušenih strokovnjakov in strokovno priznanih programov so pripravili projekt, ki naslavlja rizično skupino, ki do sedaj ni bila obravnavana kot posebna skupina. Posamezniki s podobnimi življenjskimi zgodbami lahko v delavnicah delijo izkušnje, misli in bolečino ter se na tak način soočajo s stisko in vsakdanjimi problemi.

Psihosocialne delavnice »skupaj iz stiske« so razdeljene na tri dele:

  • delavnice za pomoč žrtvam prometnih nesreč ter njihovim svojcem
  • delavnice za pomoč posameznikom, katerih bližnja oseba je v prometni nesreči izgubila življenje
  • v letošnjem letu pa so pomoč razširili tudi na povzročitelje prometnih nesreč.

V podjetju Žale, d.o.o. izražajo zadovoljstvo nad dejstvom, da so tovrstne dobrodelne akcije postale stalnica ob Dnevu spomina na mrtve in se zahvaljujejo vsem, ki ste sodelovali.

Javno podjetje Žale, d.o.o.