ponedeljek, 15. 4. 2019

Izobraževalni teden v okviru projekta BeePathNet je za nami

V Ljubljani je od 8. do 12. aprila potekal izobraževalni teden za partnerje projekta URBACT III Transfer Network Program – BeePathNet, ki smo ga kot vodilni partner projekta organizirali v Mestni občini Ljubljana.

V Mestni občini Ljubljana smo v letu 2015 postavil Čebeljo pot, ki je bila 2017 s strani programa URBACT prepoznana kot dobra praksa. Bili smo uspešni na razpisu URBACT III Transfer Network Program.

V okviru BeePathNet bo do decembra 2020, po vzoru Ljubljanske Čebelje poti, nastalo v petih evropskih mestih pet čebeljih poti. V projektu sodelujejo še partnerska mesta: Amarante (Portugalska), Budimpešta – 12. okrožje Hegyvidek (Madžarska), Bydgoszcz (Poljska), Cesena (Italija) in Nea Propontida (Grčija).

Amarante
Delegaciji MOL in mesta Amarante Foto: MOL

30 predstavnikov mest

Na izobraževalnem tednu je bilo prisotno 30 predstavnikov evropskih mest, ki so skupaj z ljubljanskimi kolegi pobliže spoznavali različne vidike Čebelje poti – izobraževanje, turizem, osveščanje, tvorjenje novih produktov in urbano čebelarstvo. Posebno delovno skupino so tvorili lokalni koordinatorji, ki po vzoru Ljubljane gradijo v svojih mestih mreže različnih deležnikov, ki širijo glas o pomenu čebel in drugih opraševalcev prav tako pa tudi idejo o urbanem čebelarstvu.

Fani

Spoznavanje Čebelje poti

Prvi dan so udeleženci pobliže spoznali Čebeljo pot v Ljubljani. Po njej so se sprehodili z Dominiko Koritnik Trepel (Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije, ki so v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije razvili profil Api-turističnega vodnika).

Bot. vrt

Drugi dan je bil namenjen medsebojnemu spoznavanju in seznanjanju z načinom dela po panog znotraj drugih mest.

Tretji dan so se udeleženci na Okrogli mizi na temo – »Kako je Ljubljana pripravila ustrezne razmere za postavitev Čebelje poti«, seznanili tako s pojmom zelenih površin v prostorskem planu (vsebine je predstavila Mateja Doležal, OUP) z s skrbjo zanje (Petja Pirnat, OGDP) kot tudi z vključevanjem Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, o Čebelji poti pa je spregovorila njena avtorica, Maruška Markovčič z Oddelka za varstvo okolja. Okroglo mizo je moderiral Klemen Strmšnik, ki je v projektu vodilni ekspert URBACT in pomaga partnerjem razvijati njihove Čebelje poti.

Po okrogli mizi so se udeleženci razdelili v skupine in še podrobneje pod vodstvom Nine Ilič (Zavod Eneja, so. p.), Dominike Koritnik Trepel (KPTVS), Vesne Erhart (Zavod EKOmeter) in Gorazda Trušnovca (Društvo Urbani čebelar) spoznali omenjene teme, tako da so obiskali konkretne lokacije in skozi predavanja spoznali različne vsebine od pedagoških programov za vrtce in šole, nastajajoče ideje API vrtca v Ljubljani, API-turističnih vodnikov in interpretacije dediščine, plana osveščanja in izzive in priložnosti urbanega čebelarjenja.

Obiskali so večino članov Čebelje poti (od Slovenskega etnografskega muzeja, BTC, Hotela Park (B&BHotel) do Čebelarskega društva Barje in Botaničnega vrta). Zadnji dan je udeležence izobraževalnega tedna pozdravila gospa Nataša Klemenčič Štrukelj s Čebelarske zveze Slovenije, ki je udeležencem predstavila delovanje Čebelarske zveze Slovenije in pomen 20. maja – Svetovnega dneva čebel. Teden so udeleženci sklenili še z delavnico na kateri so začeli z oblikovanjem konkretnih točk znotraj njihove čebelje poti.

Teden je bil neverjetno intenziven in udeleženci so odšli polni bogatih vtisov.

 

---

Preberite več: