petek, 4. 8. 2023

Izredne vremenske razmere - zaščitite se!

Pretoki rek na območju Mestne občine Ljubljana (Mali Graben, Sava) so visoki in večina od njih še narašča. Vremenska napoved za ta vikend je slaba. Prebivalce, ki živijo na območju poplav, zato prosimo, da po svojih najboljših močeh pravočasno poskrbijo zase in za svoje nepremičnine.

Spremljamo dogajanje

Sobota, 5. avgust 2023

Noč je bila mirna. Ekipe so na terenu, poteka intenzivno čiščenje na prizadetih območjih. Voda v Ljubljani je pitna, prekuhavanje ni potrebno.

Javno podjetje Voka Snaga bo vsem, ki so utrpeli posledice poplav, organiziralo odvoz kosovnih odpadkov (poškodovanih), zato jih nastavite na skupna zbirna mesta (krajša ulica: ena lokacija / dolga ulica: dve lokaciji). Za odvoz pokličite na telefon 01 5808 100.

Informacija do 20. ure

Posredovanje na prizadetih območjih je trajalo celo noč in cel dan. Gasilska brigada Ljubljana je lahko zaradi upada poplavljenih površin okrepila aktivnosti črpanja vode iz poplavljenih objektov.
Dopoldan si je ob spremstvu gasilcev situacijo na terenu ogledal tudi župan Zoran Janković.

 • Tacen in Brod: od včeraj zvečer smo gasilci na območju Tacna in Broda črpali vodo iz objektov na Kajakaški cesti, Taborski cesti, Ulici Ivice Pirjevčeve ter Marinovševi cesti. Poleg Gasilske brigade Ljubljana je na tem območju delovalo še 16 prostovoljnih gasilskih enot.
 • Sneberje: bili smo aktivni na Šmartinski cesti, Cesti na Brinovec in Sneberskem nabrežju. Na tem območju je posredovalo, poleg Gasilske brigade Ljubljana, še 8 prostovoljnih gasilskih društev.

Skupaj smo od včeraj zvečer intervenirali na več kot 80-ih lokacijah. Na terenu je bilo prek 250 ljubljanskih gasilcev iz Gasilske zveze Ljubljana z več kot 50 gasilskimi vozili, opremljenimi z ustrezno opremo za takšna posredovanja. Aktivni so bili tudi Enota za podporo vodenju, Enota za logistiko ter predstavniki Oddelka za zaščito in reševanje Mestne občine Ljubljana.
Žal je prišlo do tragičnega dogodka, saj je bila na obrežju Save najdena mrtva oseba.

Nastanitev v noči iz sobote na nedeljo bosta potrebovali le dve osebi, ki sta nastanjeni v Policijski akademiji v Tacnu. V dvorani Zalog takšnih potreb ni več.

Več informacij najdete tudi na 

Petek, 4. avgust 2023

Informacije ob 20.15 uri

Ljubljanski gasilci še vedno posredujemo na vseh treh prizadetih območjih:

 • Vič (Kozarje): Stanje glede poplavljanja objektov se je umirilo. Na terenu je še domače društvo (PGD Kozarje), ki posreduje, če je to potrebno. Naše posredovanje je bilo potrebno na 20-ih objektih.
 • Tacen: Izvaja se črpanje vode iz več objektov, na posamičnih lokacijah je tako aktivnih 13 operativnih gasilskih enot. Začasno namestitev v Policijski akademiji v Tacnu bo prek noči koristilo 6 oseb. Ocenjujemo, da je bilo na tem območju poplavljenih 86 objektov. Gasilci smo evakuirali 55 oseb, ostali so se z območja odmaknili sami.
 • Porečje reke Save – Sneberje: Tudi na tem območju se aktivno izvaja črpanje vode iz objektov. Na lokacijah deluje 12 operativnih gasilskih enot. V dvorani Zalog bo prek noči nameščenih 15 oseb. Po naših ocenah je na tem območju zaradi poplavnih vod prizadetih skoraj 100 objektov. Gasilci smo s pomočjo čolnov evakuirali 29 oseb.

Posredovanje bo potekalo še naprej, tudi ponoči. Upamo, da nam napovedane padavine ne bodo povzročale večjih težav.

Informacije ob 16.30 uri

Enote javne gasilske službe Mestne občine Ljubljana so še vedno na terenu. V Ljubljani smo aktivni pretežno na treh območjih:

 • Vič: Trenutno stanje poplavnih voda je v upadu, izvajajmo črpanje vode iz objektov.
 • Tacen: Stanje reke Save nekoliko upada, pričeli smo s črpanjem vode iz objektov, urejena je namestitev v Policijski akademiji v Tacnu.
 • Sotočje Sava-Ljubljanica: Stanje je stabilno, evakuacija prebivalcev je zaključena. Zbirno mesto za evakuirane prebivalce je v PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, trenutno je zatočišče tam poiskalo 20 oseb, urejamo pa namestitev v dvorani Zalog.

Do sedaj smo zabeležili približno 80 dogodkov. Na terenu je skupaj prek 230 gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana ter prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Ljubljana. Pri izvajanju aktivnosti sodeluje tudi Oddelek za zaščito in reševanje Mestne občine Ljubljana.

Informacija ob 13.30 uri

Obveščamo, da sta vzpostavljeni dve lokaciji začasne namestitve prebivalcev, ki so morali zapustiti svoje domove. V sodelovanju s Policijsko akademijo v Tacnu je v njihovih prostorih urejeno mesto za 70 oseb – poskrbljeno ja za namestitev ter prehrano. Trenutno je na tej lokaciji zatočišče poiskalo 12 oseb. Druga začasna lokacija je Prostovoljno gasilsko društvo Zadobrova – Sneberje – Novo Polje. Ostanite varni. V primeru življenjske ogroženosti pokličite številko 112!

Meščankam in meščanom svetujemo, naj redno spremljajo opozorila Agencije za okolje na FB ARSO vreme in spletni strani www.arso.gov.si/vode/opozorila/ ter podatke o vodostajih rek, ki so objavljeni tukaj

Več informacij najdete tudi na 

Informacije ob 11. uri

Do sedaj poplavljata reka Sava v Tacnu in Gradaščica v zgornjem toku - Pot čez Gmajno, Pot v Boršt ter na območju Dolgega mostu - Vidičeva ulica, Mestna Gradaščica na Viški cesti.
Vse gasilske enote so na ogroženih in poplavljenih območjih.

Trenutno so najbolj izpostavljena območja še Kozarje, Vič, Dolgi most in Tacen.

Kje lahko najdete aktualne informacije

Meščankam in meščanom svetujemo, naj redno spremljajo opozorila Agencije za okolje na FB ARSO vreme in spletni strani www.arso.gov.si/vode/opozorila/ ter podatke o vodostajih rek, ki so objavljeni tukaj

Sava
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H3570_g_1.html
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H3530_g_1.html

Ljubljanica
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H5078_g_1.html
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H5030_g_1.html

Ižica
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H5440_g_1.html

Iška
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H5425_g_1.html

Gradaščica
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H5500_g_1.html
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H5540_g_1.html
http://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H5479_g_1.html

Več informacij najdete tudi na FB Gasilske brigade Ljubljana.

Kako ravnati v primeru nevarnosti poplav in neurij - nekaj nasvetov Gasilske brigade Ljubljana

 • Izdelajte načrt za nujne primere. O prevetivnem vedenju se pogovorite s svojo družino, pripravite nujni komplet osnovnih potrebščin, kot so hrana, voda, sveče, baterije in prva pomoč.
 • Preverite stanje strehe, žlebov, odtokov in oken kjer bivate.
 • Da bi preprečili škodo zaradi močnega vetra, pritrdite ali odstranite predmete, ki bi jih veter lahko odnesel, kot so vrtno pohištvo, zabojniki za smeti, ograje itd.
 • V primeru napovedi močnega neurja izklopite električno energijo za nepotrebne naprave in s tem zmanjšajte možnost poškodb zaradi strel ali okvar.
 • V primeru močnih padavin, ki se stopnjujejo v poplave se umaknite na varno višje ležeče območje. Doma pomembne predmete preventivno prestavite na višja mesta.
 • Med neurjem se ne zadržujte na prostem, še posebej ne pod drevesi ali ob električnih vodih.
 • Poskrbite za svoje hišne ljubljenčke.

Sledite navodilom lokalnih oblasti ali reševalnih služb. Če vam naročijo evakuacijo, takoj ravnajte v skladu z njihovimi navodili.
V primeru, ko potrebujete pomoč pokličite 112!

V Zgibanki URSZR o protipoplavni zaščiti najdete še več nasvetov za zaščito.

Zasilna zaščita pred vdorom poplavne vode v objekte

Prikaz kraja namestitve zaščite. Foto: arhiv MOL
Na fotografiji: svetujemo namestitev U profilov na vsako stran odprtine, ki jo je potrebno zaščititi, in namestitev plošče v takšno odprtino ter zatesnitev plošče v U profil s kakšnim od materialov za tesnitev. Pod U profil je potrebno pred pritrditvijo na steno namestiti tesnilni material (silikonski kit). 
 • Izmerite širino odprtine, ki jo je treba zaščititi. 
 • Poiščite najbližjo trgovino, kjer vam lesen ali podoben material odrežejo na mero (npr. Slovenijales hobby, Obi, Bauhous ipd.). 
 • Za zaščitno ploščo se lahko med drugim uporabi OSB ploščo, vezano ploščo, deske in kovinske plošče. Širša je odprtina debelejši mora biti material plošče, ali pa prečno ojačan z letvami. 
 • Na tla in na podboje se nanese material za tesnenje: purpen, silikonski kit, steklarski kit, termoizolacijski trak iz penaste gume.
 • Zaščitno ploščo pritisnite ob tesnilni material in po potrebi pritrdite z vijaki, sponami. 
 • Še boljša je namestitev U profilov na vsako stran odprtine, ki jo je potrebno zaščititi, in namestitev plošče v takšno odprtino ter zatesnitev plošče v U profil s kakšnim od materialov za tesnitev (to je lahko tudi zgolj testo iz moke in vode). Pod U profil je potrebno pred pritrditvijo na steno namestiti tesnilni material (silikonski kit). 

Preberite tudi: