petek, 16. 11. 2018

Jesenska Borza lokalnih živil za spodbujanje lokalne samooskrbe in kratkih nabavnih verig

14. novembra 2018 je v Ljubljani potekala druga Borza lokalnih živil iz Ljubljane in regije Osrednja Slovenija, katere namen je krepitev sodelovanja med pridelovalci živil in njihovimi uporabniki oziroma kupci.

V Kristalni palači se je zbralo šestdeset ponudnikov živil, gostincev, hotelirjev, predstavnikov ljubljanskih osnovnih šol in vrtcev ter drugih javnih zavodov – z namenom krepitve sodelovanja med pridelovalci živil in njihovimi uporabniki oziroma kupci. Poleg tega je bila borza namenjena tudi sklepanju dogovorov o predvideni pridelavi in predelavi živil v prihodnjem letu.

Jesenska borza zivil Kristalna palaca Ljubljana 14.11.2018 03 PhotoAlesRosa

Glavni namen borze, ki je potekala v obliki konkretnih sestankov, je spodbujanje kratkih nabavnih verig, kar je mogoče doseči s spodbujanjem čim večjega števila stikov in izmenjave informacij o ponudbi lokalno pridelanih živil in povpraševanja po njej.

Kratke nabavne verige oziroma uporaba lokalnih sestavin v kulinariki imajo številne pozitivne učinke; med drugim pripomorejo k trajnostnem razvoju mesta tako na področju gospodarstva in okolja kot tudi družbenih odnosov.

Borzo smo organizirali skupaj z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije, Turizmom Ljubljana, Kmetijsko gozdarsko zbornico, Kmetijsko gozdarskim zavodom Ljubljana in Zavodom EKOmeter.

Jesenska borza zivil Kristalna palaca Ljubljana 14.11.2018 01 PhotoAlesRosa

Zelene nabavne verige

Pridelovalce lokalnih živil in hotelirje ter gostince v prestolnici in Osrednjeslovenski regiji smo že pred časom povezali v sklopu projekta Zelene verige, ki zagotavlja uporabo lokalnih sestavin v kulinariki.
Projekt je spodbudila ugotovitev, da je lokalno pridelane hrane, po kateri povprašujejo domači in tuji obiskovalci Ljubljane in regije Osrednja Slovenija, premalo. Zato smo leta 2015 hotelirjem in restavracijam v prestolnici in regiji Osrednja Slovenija ponudil možnost preproste in organizirane nabave lokalno pridelanih živil – oziroma, kadar to ni mogoče, regionalno ali nacionalno pridelanih – po ugodnih cenah, z namenom, da pridelki lokalnih proizvajalcev dospejo do gosta.

Premik naprej

Da je borza lokalnih živil prava odločitev, dokazuje tudi nagrada Premik naprej 2018 za najboljšo izboljšavo v javni upravi, ki smo jo prejeli na letošnjih Dnevih slovenske uprave Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani.

Lokalna samooskrba je tudi prednostna tema na vseh ravneh trajnostnega razvoja Ljubljane.