petek, 30. 10. 2020

Kako uporabiti barvila iz tujerodnih rastlin

V okviru projekta Applause smo pripravili Priročnik za barvanje tekstilij in tiskanje papirja z barvili, pridobljenimi iz invazivnih tujerodnih rastlin

Na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani raziskujemo aplikativne rešitve za uporabo invazivnih tujerodnih rastlin za izdelavo trajnostnih tekstilnih in papirnih izdelkov. 
Raziskave so usmerjene v pridobivanje barvil iz tujerodnih invazivnih rastlin, in sicer s postopkom ekstrakcije v vodi, barvanjem tekstilij, tiskanjem papirja, oblikovanja in izdelave eko-embalaže. 

Rezultati raziskav so dostopni v izvirnih znanstvenih in strokovnih člankih, v e-knjižici Priročnik za barvanje tekstilij in tiskanje papirja ter v navodilih za domačo pripravo tiskarske paste za tiskanje tekstilij. Podrobnejše informacije najdete tukaj.

Kako uporabiti barvila za tekstil doma?

foto
 Namizni pogrinjek je izdelala Katja Brenčič

V priročniku boste našli informacije, kakšno opremo potrebujete za pripravo in barvanje tekstilij, kar lahko poskusite sami, saj so metode prilagojene za uporabo doma.
Metode za pridobivanje barvila za tiskanje papirja in recepture pa so prilagojene za profesionalno rabo. 

foto
Torbico za okoli pasu je izdelek Julijane Ovsenik

Navdušeni bomo, če boste tudi sami obarvali tekstilije in nam fotografijo v digitalni obliki poslali na e-naslov applause@ljubljana.si. Z veseljem bomo fotografijo objavili na naših komunikacijskih kanalih.

O projektu Applause

Evropski projekt APPLAUSE - od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev, naslavlja nerešena vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v smislu zero-waste pristopa in krožnega gospodarstva.

Vodilni partner v projektu Applause je Mestna občina Ljubljana, sodelujejo pa še javno podjetje VOKA SNAGA, Univerza v Ljubljani (Biotehnična fakulteta - oddelki za biologijo, agronomijo, lesarstvo in gozdarstvo), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Naravoslovnotehniška fakulteta (Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje), Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Inštitut za celulozo in papir, Tisa d. o. o., GDi d. o. o., Ljubljana, društvo Trajna, studio tipoRenesansa in Center odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije.

S projektom bomo zaključili 31. decembra 2020.

 

Preberite tudi: