torek, 2. 10. 2012

»Kakovost zraka v urbanih naseljih: stanje, izzivi, rešitve«

V četrtek, 4. oktobra 2012, bo v prostorih GZS na Dimičevi 13, potekala konferenca »Kakovost zraka v urbanih naseljih: stanje, izzivi, rešitve«. Udeležba na konferenci je brezplačna.

Konferenca bo potekala med 9. in 14. uro, svojo udeležbo pa lahko prijavite info@zemeljski-plin.si ali na tel. št. 01 24 14 612, najkasneje do torka, 2. oktobra 2012, do 12. ure.

Ljubljana in celotna LUR se skupaj z drugimi večjimi mesti že več let sooča s problematiko pretirane onesnaženosti zraka s prašnimi delci (PM10), ki so povzročitelj številnih zdravstvenih težav in imajo negativen vpliv na razvoj mest ter stanje okolja v mestih. Glavni viri onesnaževanja s prašnimi delci so promet, individualna kurišča in industrija. V naslednjih letih bo potrebno vložiti veliko truda pristojnih institucij, da bomo na področju mobilnosti in energetske učinkovitosti spodbudili trende, ki bodo pripomogli k izboljšanju kakovosti zraka.

Konferenca je priložnost za seznanitev s stanjem kakovosti zraka v Sloveniji, politikami in ukrepi pristojnih institucij in aktivnostmi, ki na tem področju že potekajo v Ljubljani in Mariboru. S prispevkoma na konferenci aktivno sodelujeta tudi predstavnica Mestne občine Ljubljana Nataša Jazbinšek Seršen in predstavnik RRA LUR Matej Gojčič.

Eden od treh ključnih povzročiteljev onesnaženosti s prašnimi delci je promet. Na konferenci bo govora o sedanjih in prihodnjih trendih mobilnosti. Udeleženci bodo imeli priložnost, da se seznanijo z voznimi lastnostmi osebnih, gospodarskih in javnih potniških vozil, ki za pogon uporabljajo stisnjen zemeljski plin ter delovanjem polnilnice za vozila na stisnjen zemeljski plin v Ljubljani.