petek, 1. 4. 2016

Kakovost zvočnega okolja

April, četrti mesec zelenega leta je v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope tematsko posvečen kakovosti zvočnega okolja.

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.
Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Točka. Zate.

Aprilska tema zelenega leta je kakovost zvočnega okolja, saj 20. aprila obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o hrupu. V informacijski točki zelene prestolnice Evrope pred Mestno hišo bo vsak dan polno zanimivega dogajanja: Oddelek za varovanje okolja vabi na predavanje Zvok, hrup in decibeli, zanimive vsebine pripravljajo učenci ljubljanskih osnovnih šol, Tehniški muzej Slovenije pripravlja delavnice Brenčač - igra naših dedkov in babic, zvočni kviz Naj te hrup ne spravi v obup: zvoki presenečajo, delavnico za otroke Mobi ptice, predstavili pa bodo tudi aktualno začasno razstavo Skoraj vse o zvoku in predstavili zvočno igračo - svinčnik Drawdio.

20. aprila, na mednarodni dan ozaveščanja o hrupu , katerega slogan je "ohranimo mirna območja v urbanem okolju", Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja predstavitev pomena mirnega okolja za zdravje in počutje ljudi s poudarkom na pomenu zvočnega okolja vrtcev in osnovnih šol.

Vabimo vas še na predstavitev Razslušnice, zvočne razglednice, ki vas bo popeljala po zvočnem prostoru mesta Ljubljane, ter interaktivnega zemljevida zvonjenja v mestu z naslovom Zvočnost zvonov v Ljubljani.

V Točki.Zate. med drugim pripravljamo še delavnico »Zbiranje podatkov o zvočnem okolju v Ljubljani preko mobilnih telefonov«, v okviru katere meščane vabimo k sodelovanju pri zbiranju potrebnih informacij za oblikovanje zvočne slike Ljubljane. Z aplikacijo za pametne telefone lahko sodelujoči posnamejo zvoke na poljubni lokaciji na področju mesta, nato pa izpolnijo vprašalnik in s tem sporočijo, kako zvoki okolja vplivajo nanje.

Pri Točki.Zate. bomo ob tej priložnosti predstavili tudi interaktivno inštalacijo, katere namen je informiranje mimoidočih o zvoku ter hrupu v mestu, o zakonodaji, ki ureja to področje ter o ukrepih v zvezi s hrupom in z raziskovanjem hrupa.

V okviru aprilskega programa bo 7. aprila v Mestni hiši potekal še strokovni posvet Zvočna ekologija Ljubljane, namenjen širši javnosti.

Točka.Zate. je odprta vsak dan, v zimskem času med 10. in 18. uro, poleti pa bo odprta še dve uri dlje, torej do 20. ure.

Celoten program Točke.Zate bo objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si  in pri informacijski točki.

Četrtne skupnosti – ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. 4. aprila bo štafeto ambasadorstva prevzela Četrtna skupnost Golovec, ki bo poslanstvo opravljala do 24. aprila, nato pa bo ambasadorstvo prevzela Četrtna skupnost Moste.