petek, 12. 10. 2018

Kam ta vikend? V Ljubljani nam ne bo dolgčas.

Včasih je veljalo, da gremo Ljubljančani čez vikend iz mesta. Nekam, kjer se dogaja in je polno življenja. A to je bilo včasih. Pred več kot 10 leti. Danes je drugače.

Ljubljančanke in Ljubljančani uživamo utrip mesta in se veselimo vikenda, ko bomo lahko s prijatelji, družino ali sami doživeli pestro in tudi kulturno dogajanje v našem mestu.

Ljubljana je mesto z živahnim kulturnim utripom, kjer podpiramo raznoliko umetniško ustvarjanje za vse generacije. Tako dodatno izboljšujemo kakovost življenja meščank in meščanov, obenem pa varujemo in ohranjamo bogato kulturno dediščino.

Za tiste, ki iščete ideje za vikend, naj vam pomagamo z izborom kulturne ponudbe naših javnih zavodov. 

Plečnikova hiša v Trnovem

Leta 2015 je po 24 letih čakanja svoja vrata znova odprla Plečnikova hiša v Trnovem. Arhitektov dom z avtentično ohranjenimi bivalnimi prostori, osebnimi predmeti in veličastnim vrtom, dopolnjuje nova muzejska postavitev o Plečnikovem opusu in življenju, vzpostavljen je nov študijski center ter urejeni prostori za občasne razstave in predstavitveno-izobraževalne programe. Konec junija 2018 je v okviru mednarodne konference European Cultural Heritage Summit na slovesni podelitvi v Berlinu Plečnikova hiša prejela nagrado Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018!

Preberi več.

Švicarija - lepotica v Tivoliju

Spomladi leta 2017 smo v osrčju parka Tivoli odprli prenovljeno Švicarijo, sodoben umetniški center z 11 kiparskimi in slikarskimi ateljeji, 2 ateljejema za mlade umetnike in 4 umetniškimi rezidencami za mednarodno izmenjavo umetnikov, s čimer smo zagotovili pogoje za delovanje vrhunskih in perspektivnih ustvarjalcev s področja vizualnih umetnosti. S tem smo vzpostavili umetniško četrt, ki ne bo zgolj delovni prostor umetnikov, temveč odprti javni prostor s prepoznavnimi promocijskimi, pedagoškimi in turističnimi programi.

24 3

Art center na Komenskega ulici

Naj tudi otroci in mladi uživajo ta vikend! S celovito prenovo vile iz konca 19. stoletja, danes hiše ustvarjalnosti, umetnosti in drugih dejavnosti na ulici Komenskega 9, je javni zavod Pionirski dom dobil nove prostore za ustvarjanje, ki so namenjeni otrokom in mladim. 

Kinodvor

V Kinodvoru letos praznujejo 10 let, zato so v jubilejno filmsko sezono vstopili z novimi in udobnejšimi sedeži, zaradi pridobivanja ustreznega prostora med vrstami pa jih je v prenovljeni dvorani v parterju nekoliko manj. Na nove sedeže so iz spoštovanja in v trajen spomin nazaj namestili ploščice ljubiteljev filma, ki so omogočili prejšnjo zamenjavo.

S prikazovanjem kakovostnih filmov na najsodobnejši kinematografski opremi skrbi za filmsko kulturo tako najmlajših, ki se s filmom šele spoznavajo, kot najzahtevnejših ljubiteljev filma. S privlačno ponudbo specializirane filmske knjigarnice, s kavarno, galerijo, filmskimi prireditvami na prostem, ustvarjalnimi delavnicami, pogovori s strokovnjaki in filmskimi ustvarjalci obiskovalcem ponuja več kot kino.

Prvič v kino, Zajtrk pri Kinodvoru, Kino v plenicah, Kino na zahtevo, Za zamudnike, Filmska srečanja ob kavi je le nekaj programov, ki jih ponuja Kinodvor. Programi za mlado občinstvo vključujejo izjemno priljubljen družinski program Kinobalon, šolske programe s filmsko vzgojo in Kinotrip, katerega posebnost je, da ga ustvarjajo mladi za mlade in vključuje filmski klub, mednarodni filmski festival in številne dogodke med letom.

Spored za jutri.

Center urbane kulture Kino Šiška

Leta 2009 ustanovljen javni zavod, ki se z arhitekturnimi in tehnološkimi inovacijami uvršča med večje in tehnično najsodobnejše objekte svoje vrste v Evropi, je bistveno vplival na izboljšanje ponudbe s področja glasbe, uprizoritvenih, vizualnih in drugih umetnosti. Ustvarili so prepoznavne programe, kot so mednarodni festival in konferenca MENT Ljubljana, mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, prva dijaška liga bandov Špil liga.

Festival MENT Ljubljana je konec leta 2017 v okviru največjega evropskega festivala Eurosonic Noorderslag prejel kar dve nagradi, in sicer za najboljši manjši festival in najboljši klubski festival v Evropi. Žirija je izbirala med približno 350 festivali iz 35 držav.

Oglejte si program.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad, mogočna poznosrednjeveška trdnjava, je vse od svojega nastanka mestni simbol. Čeprav je skozi stoletja doživljal različne usode in se je njegova namembnost spreminjala, je in bo ostal najbolj prepoznavna značilnost slovenske prestolnice. Nove razsežnosti za razvoj smo omogočili z ustanovitvijo Javnega zavoda Ljubljanski grad v letu 2011.

Kdaj ste nazadnje spili kavo na gradu in se kot turist povzpeli na Razgledni stolp? Morda je prav ta vikend čas za novo fotografijo na družbenem omrežju. 

Največje pridobitve na Gradu od leta 2007;

 • Prenovljena Hribarjeva dvorana
 • Grajski vinograd
 • Lutkovni muzej
 • Vstopni paviljon
 • Bela in modra (poročni) dvorana
 • Obnovljena Kaznilnica
 • Obnovljen Stolp strelcev
 • Prenova Virtualnega muzeja
 • Obnovljen Razgledni stolp
 • Obnovljena Friderikov in Erazmov stolp
 • Obnova nekdanje orožarne, sedanje Gostilne na gradu in Zgornjega lapidarija

In še in še ...

Če vam ostane še kaj energije, lepo vabljeni tudi v Muzej in galerije mesta Ljubljana, v Mednarodni grafični likovni center, Lutkovno gledališče Ljubljana, v Vodnikovo domačijo, Slovensko mladinsko gledališče ali si v eni izmed mestnih knjižnic izposodite zanimivo knjigo. Berete jo lahko v enem izmed številnih parkov, kjer se lahko naužijte še toplega jesenskega sonca ali se z njo sprehodite po Stritarjevi ulici, kjer bo potekal Medeni dan.

---

Spodbujamo in sodelujemo

Področju kulture namenjamo povprečno 27 milijonov evrov letno, kar je okvirno 11 odstotkov mestnega proračuna, in sicer:

 • 20 milijonov evrov mestnim javnim zavodom;
 • 3 milijone evrov nevladnim organizacijam za sofinanciranje programov in projektov;
 • 4 milijone evrov za vzdrževanje in prenovo kulturne dediščine, postavljanje in vzdrževanje spomenikov, urejanje vojnih grobišč, delovanje galerijske dejavnosti v MOL, ljubiteljske kulturne dejavnosti, programe za mlade ipd.