sreda, 25. 1. 2023

Kam med zimskimi počitnicami?

Med 6. in 10. februarjem 2023 so ljubljanski javni zavodi pripravili vrsto aktivnosti, ki bodo popestrile zimske počitnice naših osnovnošolcev.

Na zabaven način bodo lahko med drugim spoznavali 2000 let staro zgodovino, uživali v pestrih grajskih dogodivščinah, ustvarjali animirani film, v kinu spoznavali skrivnosti ledene dobe ter razmišljali o vplivu človeka na naravo. Prijave so že odprte!  

2000 let kulinarike, umetnosti in arhitekture v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane

Dan za arhitekturni in lutkarski izziv. Foto: Blaz Gutman, vir MGML
Dan za arhitekturni in lutkarski izziv. Foto: Blaž Gutman, vir MGML

   

Že danes lahko rezervirate enega, dva, tri ali štiri dni počitniškega programa, ki bo vašim otrokom počitnice popestril z zabavo in spoznavanjem novih zgodovinskih in umetniških veščin!

V ponedeljek, 6. februarja, bo 9. in 13. uro na kuharski delavnici Postani (Master)chef rimske kuhinje!, ki bo potekala v Mestnem muzeju, rimski kuharski mojster Apicij predstavil svoje kuharske mojstrovine. 

V torek, 7. februarja, bodo otroci med 9. in 13. uro na ustvarjalni delavnici Čudovito čudni svet v Mestni galeriji ustvarjali svetove, polne fantastičnih bitij in sanjskih prizorov. Na delavnici bomo barvali, risali in izrezovali ter naše motive večkrat prerisali s kopirnim papirjem.

V četrtek, 9. februarja, bomo od 9. do 13. ure v Mestnem muzeju na delavnici Ugani, kdo sem? spoznavali znane obraze iz ljubljanske zgodovine. 

V petek, 10. februarja, pa bo v Mestnem muzeju med 9. in 13. uro potekal Dan za arhitekturni in lutkarski izziv, na katerem bodo otroci izvedeli s kom se je Plečnik dopisoval, s kom je hodil na sprehod in za koga je veliki arhitekt načrtoval nove stavbe in mostove v mestu.

Več o počitnicah v MGML in prijave

Polarni dan in otroci spreminjajo svet v Kinodvoru

Počitniško varstvo v Kinodvoru

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije v Mestnem kinu Kinodvor 6. in 7. februarja med 9.30 in 14. uro organizirajo zimski počitniški dvojček: ogled filmov Polarni dan in Otroci spreminjajo svet v Kinodvoru ter tematski delavnici v muzeju, na katerih bodo otroci skozi igro razmišljali o vplivu človeka na naravo in spremembah v okolju ter spoznavali skrivnostne junake leden dobe.

Dvojček ima obliko varstva, zato prisotnost staršev ni potrebna. Otroke bo do muzeja pospremilo osebje Kinodvora.

V Kinodvoru bodo med počitnicami tudi letos med tednom v dopoldanskih urah počitniške projekcije.

Podrobnejše informacije in prijave 

Friderikov počitniško-kulturni teden na Ljubljanskem gradu

Grajski chef in Friderik. Foto: Miha Mally, vir Ljubljanski grad
Grajski chef in Friderik. Foto: Miha Mally, vir Ljubljanski grad
    

Na Ljubljanskem gradu so v času zimskih počitnic med 6. in 10. februarjem pripravili vrsto zabavnih aktivnosti. V družbi grajske podgane Friderika, poimenovanem po samem cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je dal zgraditi Ljubljanski grad, bodo otroci spoznali številne grajske zgodbe, arhitekturo, lutkovne tehnike in razlike med njimi (marionete, ročne lutke, senčne lutke …) in srednjeveško kuhinjo, iskali bodo zmajev zaklad ter si ogledali lutkovno predstavo. 

Dogodki v času počitniško kulturnega tedna so namenjeni učencem prve triade osnovnih šol. Otroci se jim lahko pridružijo brez spremstva starejših. Spremljevalci otrok morajo imeti vstopnico. 
Za dodatne informacije lahko pokličete po telefonu na številko 051 624 239.
Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter www.mojekarte.si. Število mest je omejeno.
Za obisk dogodkov v sklopu počitniško - kulturnega tedna priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Podrobnejše informacije

Počitniški šoli v Pionirskem domu

Zimski pocitniski soli. Foto: Pionirski dom

Počitniške šole v Pionirskem domu že tradicionalno ponujajo sproščeno druženje in preplet različnih dejavnosti. Šole bodo potekale na dveh lokacijah: na Vilharjevi cesti 11 in v Artcentru na Komenskega 9. Med počitnicami bosta vzporedno potekali dve šoli - šola animiranega filma in pisana ustvarjalnica. 
Pionirski dom v času počitnic ponuja tudi učno pomoč in inštrukcije angleščine, nemščine, italijanščine, francoščine, španščine, italijanščine in slovenščine.

Več informacij in prijave

Varstvo v Mali ulici

Zimsko pocitnisko varstvo 2023 na Mali ulici
Foto vir: DC Mala ulica

   

V času štiridnevnega zimskega počitniškega varstva od 6. do 10. februarja bodo v Družinskem centru Mala ulica organizirali varstvo za šolarje od 1. do 5. razreda.

Zimske počitnice bodo namenjene raziskovanju narave. Otroci se bodo preizkusili tudi v kuhanju oziroma peki. Počitniško varstvo v Mali ulici se začne ob 7.30 in traja do 16.00. V skupini bo največ 15 otrok, za katere bosta skrbela dva sodelavca Male ulice. Dnevni ritem varstva:

7.30–9.00 prihod otrok, spoznavne igre, prosta igra
9.00–10.00 zajtrk v Mali ulici
10.00–12.00 tema dneva (obiski, izleti, ustvarjalnice, pogovor)
12.30–13.30 kosilo
13.30–15.00 prosta igra na zunanjem igrišču ali v telovadnici
15.00–16.00 popoldanska malica v Mali ulici, prosta igra in odhod

Podrobnejše informacije in prijave

Zimske počitnice v knjižnici

Otroci igrajo šah. Foto vir: MKLJ
Foto vir: MKLJ

   

Zimske počitnice si lahko popestrite tudi v enotah Mestne knjižnice Ljubljana. 7. in 9. februarja bodo potekale različne delavnice, na katerih bodo lahko otroci poglobili svoje znanje angleščine, iz starih CD zgoščenk izdelovali vsakdanje uporabne predmete, obiskovali šahovsko šolo, izdelovali prstne lutke za gledališko predstavo ter reševali logične naloge in pri tem poskušali premagati logično pošast.  

Podrobnejše informacije

Drsanje v Tivoliju in Zalogu

pocitnisko drsanje. Foto: JZ Šport Ljubljana
Foto: JZ Šport Ljubljana 

      

Med zimskimi počitnicami vas vabimo na drsanje v Halo Tivoli in Dvorano Zalog. 

Urnik rekreativnega drsanja v Hali Tivoli

Med 6. in 10. februarjem 2023 od 12.30 do 14. ure.

Redni urnik rekreacije:

Četrtek – od 19.00 do 20.30

Sobota – od 10.00 do 12.00 in od 20.00 do 22.00

Nedelja – od 10.00 do 12.00

Urnik rekreativnega drsanja v Dvorani Zalog

Med 6. in 12. februarjem 2023 rekreacija poteka vsak dan od 11. ure do 12.30 ure.

Podrobnejše informacije

Počitniško plavanje 

Kopalisce Tivoli. Foto: JZ Šport Ljubljana
Foto vir: JZ Šport Ljubljana 

   

Na Kopališču Tivoli bodo med šolskimi zimskimi počitnicami na voljo dodatni termini rekreacijskega plavanja. Plavanje bo možno vsak dan med 6. in 22. uro, na praznično sredo, 8. februarja, pa med 10. in 20. uro.

Več informacij

Zimska avantura z Mladimi zmaji

Urbana Glasbena Sola. Foto: JZ Mladi zmaji
Foto vir: JZ Mladi zmaji  

   

Letošnja zimska avantura z Mladimi zmaji bo glasbeno obarvana, saj bodo v sklopu Urbane glasbene šole raziskovali svet didžejanja in glasbene produkcije. Šola z Dj Woo-Dom je namenjena mladim med 12. in 15. letom. Prispevek za glasbeno delavnico je 23€/termin. Urbana glasbena šola bo potekala v prostorih ČMC Šiška, Tugomerjeva 2, Ljubljana.

Prijavite se lahko do 3. februarja 2023 na naslov pocitnice@mladizmaji.si ali osebno v ČMC Šiška.

Izbirate lahko enega od spodnjih terminov ali pa kar oba.

Termin 1: 6. in 7. februar med 12. in 15. uro
ali
Termin 2: 9. in 10. februar med 12. in 15. uro

Podrobnejše informacije

Počitniško varstvo v Športnem centru Baza

V Športnem centru Baza na Peskarski cesti 12 v času šolskih počitnic organizirajo varstvo za otroke med 5. in 10. letom starosti. Otroci bodo v družbi usposobljenih animatorjev spoznavali osnove različnih športov (nogomet, košarka, rokomet, izvajali vaje koordinacije in ravnotežja), se sproščali z interaktivnimi igrami in ustvarjali na kreativnih delavnicah. Aktivnosti potekajo v športnih dvoranah znotraj objekta, ob primernem vremenu pa tudi v okolici na zunanjih igriščih in bližnjem Golovcu. 

Podrobnejše informacije in prijave na info@bazasporta.si in 051 306 034.

Sofinanciran počitniški program 

Na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov v MOL v letu 2023 je bil za izvajanje zimskega počitniškega varstva izbran Plesni klub Ples PLUS, ki bo program izvajal v prostorih kluba na ulici Franca Mlakarja 3 v Kosezah. Več informacij najdete tukaj

Preberite tudi: