nedelja, 18. 2. 2018

Kartica Urbana prinaša novost, prijazno uporabnikom

V začetku marca bo zaživela nova aplikacija Urbana On-line, ki bo uporabnikom aplikacije omogočala udobno in enostavno polnjenje kartice ter nakup vseh vrst mesečnih vozovnic preko osebnega računalnika ali mobilnega telefona.

Nadgrajena storitev

Storitev Urbana On-line že danes omogoča spremljanje stanja in pregled zgodovine transakcij na kartici Urbana. Po novem pa bo aplikacija omogočila tudi polnjenje kartice ter nakup vseh vrst mesečnih vozovnic preko osebnega računalnika ali mobilnega telefona. Zapis nakupa mesečne vozovnice se bo na kartico Urbana (ali IJPP) prenesel ob prvem dotiku kartice na validatorju v avtobusih, zapis kupljenega dobroimetja pa ob prvem dotiku na validatorjih v avtobusih in na Urbanomatih. Nakupe mesečnih vozovnic in dobroimetja bo možno plačati z uporabo kreditnih in plačilnih kartic, sistema PayPal in z uporabo Monete.

Storitev že uporabljam. Ali moram karkoli narediti na novo? 

Uporabniki, ki že uporabljate storitev Urbana On-line, boste lahko kartice prenesli v nov profil z vpisom številke kartice in gesla za vstop v trenutno spletno stran. V profil boste lahko dodali tudi nove kartice, za katero boste aktivacijsko kodo pridobili na Urbanomatih ali prodajnih mestih LPP. Storitev polnjenja kartice Urbana bo vsem potnikom na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa omogočila enostavno polnjene kartice tudi v primerih, ko v bližini ni Urbanomata ali drugega prodajnega mesta Urbane.

Uporaba storitve na operacijskem sistemu Android

Operacijski sistem Android je trenutno najbolj razširjena platforma pri uporabnikih pametnih mobitelov, tehnologija HCE NFC pa zagotavlja prijazno in varno uporabniško izkušnjo pri uporabi brezkontaktnih tehnologij. Za mobitele z operacijskim sistemom iOS zaenkrat uporaba aplikacije ni možna, saj platforma ne dopušča uporabe NFC-tehnologije izven nabora Applovih rešitev. Sicer želimo udobno uporabniško izkušnjo, ki jo zagotavlja aplikacija Urbana, ponuditi čim širšemu krogu uporabnikov, zato pozorno spremljamo novosti na tem področju.

Kartica Urbana, pametna kartica

Enotno mestno kartico Urbano smo uvedli leta 2009. Brezkontaktno kartica je namenjena plačevanju voznine na avtobusih LPP ter omogoča prevoz in neomejeno prestopanje v časovnem obdobju 90 minut za 1,20 EUR.

Z Urbano lahko uporabniki danes plačajo tudi prevoz na klic z EURBANI, vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad, parkirnino na javnih parkiriščih in P+R parkiriščih, storitve Mestne knjižnice Ljubljana ter jo uporabijo za prevzem kolesa v sistemu BicikeLJ.

Urbano za javni prevoz uporabi povprečno 550.000 uporabnikov letno.