četrtek, 4. 4. 2019

Kino Šiška gosti mednarodno konferenco o rezidencah v JV Evropi

V Kinu Šiška bo med 8. in 10. aprilom 2019 potekala mednarodna konferenca o rezidencah v Jugovzhodni Evropi, kateri bodo slovenski in tuji strokovnjaki s področja uprizoritvenih umetnosti skupaj z regijskimi predstavniki mestnih oblasti spregovorili o potencialih in priložnostih, ki jih prinaša izgradnja mreže rezidenc v Jugovzhodni Evropi.

Mobilnost posameznih umetnikov je evropski imperativ, ki pa je v Jugovzhodni Evropi prej izjema kot pravilo. Zaradi pomanjkanja sistematičnega financiranja in infrastrukturnih primanjkljajev sodobni uprizoritveni ustvarjalci vse težje vzdržujejo profesionalne standarde svojega dela. V luči teh dejstev je potrebno sistematično premisliti koncept rezidenc, zastaviti strategije za dolgoročno podporo in izmenjavo znanja ter iskati nove načine skupnega upravljanja rezidenčnih programov med umetniškimi institucijami in nevladnimi organizacijami tako na lokalni kot tudi na mednarodni ravni.

Prvi dan konference, ki bo odprt tudi za širšo javnost, bosta kot primera dobre prakse predstavljeni umetniški rezidenci MGLC/Švicarija in ICORN, prav tako bo dobre prakse predstavila predsednica Evropske mreže plesnih hiš Pia Kramer. Drugi in tretji dan konference sta namenjena delavnicam, vse tri dni pa bodo potekale tudi predstave v Kinu Šiška, Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana in projektnem prostoru DUM. Na konferenci pričakujemo več kot petdeset tujih predstavnikov mestnih oblasti in profesionalcev na polju sodobnega plesa.

Konferenca je organizirana v sklopu kandidature Mestne občine Ljubljana za naslov Evropske prestolnice kulture 2025 in bo potekala v angleškem jeziku, za ponedeljkovo javno dogajanje bo poskrbljeno za prevode v slovenski jezik.

 Preberite še: