sreda, 13. 1. 2021

Kje se skriva ustvarjalnost v možganih?

V Pionirskem domu pripravljajo že 14. festival Hokus pokus, ki bo potekal od 15. do 17. januarja 2021. Osrednja tema festivala, ki bo letos potekal preko spleta, so možgani.

14. festival Hokus pokus bo raziskoval možgane, vendar ne le kot organ, ki skrbi za mnoštvo procesov v našem telesu. Preko različnih delavnic, pogovorov in izzivov bomo iskali odgovor na vprašanje: Kje se skriva ustvarjalnost v možganih? 

Povezovanje znanstvenikov in umetnikov je izjemno pomembno, odvisno pa je samo od lastnih pobud posameznikov. V Pionirskem domu ga želimo prenesti v izobraževalni proces in druge sfere. "Letošnji festival Hokus Pokus ima preprost cilj: slaviti povezavo obeh področji in s konkretnimi znanji povezovanja znanosti in umetnosti opolnomočiti učitelje in učiteljice pri njihovem ustvarjalnem delu,” je povedala Vesna Tripković, vodja festivala.

Delavnice, interaktivni kviz in izobraževanje za učitelje

Festival bo zaradi trenutnih razmer v celoti potekal na spletu. Vse tri dni festivala bodo ob 17. uri potekale znanstveno-umetniške delavnice, ki jih bodo vodili Nina Koželj, Boris Beja in Mojca Čampa.  Na festivalu pripravljajo tudi izobraževanje učiteljev, ki bo ponudilo vpogled kako znanost približati pedagogom (Zarja Muršič), kako znanost implementirati v umetnost (Nina Koželj) in kako prakse znanosti in umetnosti uporabiti v pedagoški praksi (Damijan Štefanc, Katja Jeznik) ter razgibavanje možganov z Znanstvenim kvizom z Boštjanom Gorencem – Pižamo, ki bo pokazal, kdo v družini je znanstvenik in kdo umetnik. 

Na razstavi ulične galerije na Vegovi ulici vam bodo tri ilustratorke - Meta Wraber, Eva Mlinar in Ana Maraš - predstavile tri znanstveno kuharske recepte, ki jih je spisala vodja festivala Vesna Tripković.

O Festivalu Hokus Pokus

Festival znanosti Hokus pokus je v svojih začetkih želel predvsem popularizirati znanost. Znanost kot disciplino, ki metodično raziskuje svet in sistematično ureja dokazljiva spoznanja. Zato je program temeljil na naravoslovnih delavnicah različnih znanstvenih ustanov, fakultet, inštitutov, zavodov in društev. Vesna Tripković, vodja festivala pojasnjuje: "Poleg znanstvenikov so se predstavili tudi naravoslovni krožki OŠ iz cele Slovenije. Festival je vsako leto označila nosilna tema, nanjo pa so bile vezane vsebinske delavnice."
Direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik dodaja: "Od leta 2017 je festival začel širiti svoje vsebine na povezovanje znanosti in umetnosti. Zakaj? Ker je množično ustvarjanje umetnikov na znanstvenih in tehnoloških področjih pomemben generator razvoja družbe."