sreda, 22. 4. 2009

»Klimatske spremembe« - razstava na prostem

Na Hribarjevem nabrežju v Ljubljani bo do 25. aprila 2009 na ogled razstava 'Klimatske spremembe', ki sta jo v okviru akcije 'Za lepšo Ljubljano' pripravila Mestna občina Ljubljana in Veleposlaništvo Švice v Ljubljani.

Razstavo je zasnovalo Veleposlaništvo Švice v Washingtonu, od koder je odpotovala po svetu; nazadnje je bila postavljena v Londonu. Obsega 18 plakatov s fotografijami, grafi in statističnimi podatki.
Rdeča nit razstave je 'Podnebna pot', ki bo obiskovalce popeljala skozi celoten potek globalnega segrevanja, nazorno predstavila vzroke zanj in tudi njegove posledice, ki močno ogrožajo naše življenje, naravo in obstoj planeta Zemlja; podani pa bodo tudi predlogi rešitev problema globalnega segrevanja in njegovih vplivov, ki jih ponujajo švicarski okoljevarstveni znanstveniki.

Mestna občina Ljubljana, natančneje Oddelek za varstvo okolja MOL, na razstavi sodeluje s tremi velikimi panoji, ki nosijo sporočilo, da podnebje spreminja tudi Slovenijo. Skozi zanimive slikovne in besedilne prikaze bodo obiskovalci lahko spoznali kratko zgodovino podnebnih sprememb v Sloveniji ter nekaj dobrih primerov blaženja le-teh v Ljubljani. Mesto Ljubljana namreč vodi nekaj projektov, s katerimi vzpodbuja nastanek nadomestnih možnosti za sicer potratne potrošniške prakse in tako odpira priložnosti za meščane, da živijo in delujejo okolju in podnebju prijazneje.

Razstava poleg tega, da opozarja na ogroženost življenja na Zemlji, spodbuja slehernega posameznika, da s svojimi lastnimi okoljevarstvenimi aktivnostmi postane podnebni junak. 22. aprila, na svetovni dan Zemlje, bodo v okviru razstave pripravljene še dodatne aktivnosti; med drugim se bodo obiskovalci lahko preizkusili v reševanju okoljevarstvenega kviza in si priigrali lepe nagrade. Kviz bo potekal od 10. do 13. ure.

Švica kot ena vodilnih svetovnih držav v znanosti, raziskovanju in tehnologiji na področju okoljevarstva pri obravnavi ključnih globalnih tem, kamor spadajo tudi klimatske spremembe, z razvijanjem novih znanstvenih rešitev učinkovito posega na področje reševanja težav globalnega segrevanja in pri tem nemalokrat postavlja tudi globalne trende. O tem bosta 22. aprila ob 13.30 v Veliki sejni dvorani Mestne hiše spregovorila prof. dr. Hans-Niklaus Müller, vodja oddelka za okoljevarstvo mesta Luzern, in prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, profesorica na Biotehniški fakulteti in na Fakulteti za biometeorologijo, od leta 2006 dalje tudi članica komiteja Globalnega klimatskega opazovalnega sistema pri WMO.