sreda, 14. 6. 2006

Knjižnica pod krošnjami se vrača na Trnovski pristan

Tudi letošnje poletne vikende bo nabrežje Ljubljanice v Trnovskem pristanu od 16. junija do 27. avgusta oživljala in popestrila Knjižnica pod krošnjami, ki jo skupaj pripravljajo v Kulturnem društvu CodeEp in ZRC SAZU - Knjigarni Azil ob podpori Zavoda za turizem Ljubljana in številnih slovenskih založb, ki zanjo darujejo knjige.

Knjižnica pod krošnjami bo pod vrbe ob Plečnikovih stopnicah vabila vsak sončni petek, soboto in nedeljo, in sicer od 10. do 20. ure. Izposoja številnih knjig, revij in časopisov bo brezplačna in namenjena branju na lokaciji knjižnice, za letos pa so organizatorji pripravili tudi dve novosti. Prva je, da so ob podpori British Council-a knjižnico dobro založili tudi z literaturo v angleškem jeziku, saj jo je lani obiskalo mnogo turistov, druga novost pa je namenjena vsem malim in velikim ljubiteljem pravljic. Ti si bodo lahko ob nedeljah v Knjižnici pod krošnjami privoščili prav posebno poslastico, in sicer obisk Groševega kota, kjer bodo lahko v živo poslušali pripovedovanje pravljic iz znamenite serije Radia Študent "Za dva groša fantazije". Pravljične vragolije se bodo začenjale ob 11. uri. V primeru slabega vremena bo Knjižnica pod krošnjami počivala.

Knjižnica pod krošnjami je nastala kot drobna in skromna ideja, ki je zrasla v pravo knjižnico s približno 300 naslovi, ki zajemajo najrazličnejša področja, od strokovne literature, leposlovja, poezije, otroških knjig, priročnikov, vodnikov... Prvič je Knjižnica pod krošnjami zaživela maja lani v okviru Festivala pomladi v parku Tivoli, ki ga je obiskala tudi letos med 18. in 20. majem. Že prvič je naletela na odličen odziv tako založb kot javnosti, zato so jo kasneje postavili tudi na obrežju Ljubljanice, kjer je lani gostovala od julija do septembra. Prostor pod vrbami na Trnovskem pristanu je napolnila s šelestenjem knjižnih strani, ki se je kmalu razleglo po mestu in privabilo mnoge bralce, sprehajalce in radovedneže vseh starosti, da so si v prijetnem okolju vzeli čas za branje.


Knjižnico so letos prijazno založili:
Buča, Delo, Dnevnik, Društvo za teoretsko psihoanalizo, Goga, Inštitut za civilizacijo in kulturo, KUD Logos, Maska, Mirovni inštitut, Mladina, Mladinska knjiga, Modrijan, Nova revija, Sanje, Sidarta, Slovenska Kinoteka, Sophia, Stripburger, Študentska založba, Studia Humanitatis, Subkulturni Azil, Tehniška založba Slovenije, VBZ, Založba *cf, Založba FDV, Založba Krtina, Založba Tuma, Založba Znanstveno raziskovalnega instituta SAZU.


Kulturno društvo Codeep
Špela Verbič Miklič, odnosi z javnostmi
GSM: 031 270 883
E-mail: spela.verbic@siol.net