sreda, 21. 11. 2018

"Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat."

Letošnje dneve akcij proti nasilju nad ženskami bomo začeli v četrtek, 22. novembra 2018, z odprtjem razstave "Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat." v Galeriji Kresija.

16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk, ki se začne 25. novembra, na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je razglasila Organizacija združenih narodov, in se zaključi 10. decembra, na svetovni dan človekovih pravic.

Letošnji osrednji dogodek bo razstava, ki je nastala v sodelovanju z Društvom SOS telefon, kustosom Božidarjem Zrinskim ter drugimi partnerji. Na razstavi bo skozi dela umetnic in umetnikov Borisa Beja, Mine Fina, Jaka Babnika, Valerie Wolf Gang, Hane Karim, Nine Koželj, Tadeja Vaukmana in Tanje Radež predstavljenih 10 umetniških pripovedi žensk, ki so se zaradi doživljanja nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon. S sodelovanjem med umetnicami, umetniki ter ženskami z izkušnjo nasilja so nastale umetniške stvaritve z dodano pripovedno vrednostjo v najrazličnejših oblikah – od fotografij, slik, do filmov, oblikovalskih in uporabnih izdelkov. Predvsem pa so umetniške stvaritve postale predmet spoznavanja življenjskih usod posameznic, ki so bile dovolj pogumne, da so o njih spregovorile, jih zapisale in tako posredovale svojo izkušnjo mnogim, ki jim do novega začetka manjka spodbud in zagotovil, da obstajajo organizacije, ki jim lahko pomagajo in jih spodbujajo na novi poti.

10 žalostnih zgodb 10 pogumnih žensk naslikanih skozi oči 8 umetnic in umetnikov si lahko ogledate v Galeriji Kresija do 7. januarja 2019. Več o projektu najdete na spletni strani Društva SOS telefon.

Poleg razstave bodo v času mednarodnih dni akcij proti nasilju nad ženskami potekale različne aktivnosti in dogodki v Ljubljani in drugod po Sloveniji. Napovednik si lahko ogledate tukaj.

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo kompleksnosti problematike nasilja nad ženskami, zato že vrsto let podpiramo prizadevanje nevladnih organizacij, ki bistveno pripomorejo k ozaveščanju ter prepoznavanju in zmanjševanju nasilja nad ženskami. Preko javnih razpisov sofinanciramo raznolike programe, ki so namenjeni tako ženskam in otrokom, žrtvam nasilja (npr. varne namestitve, svetovalnice) kot tudi povzročiteljem nasilja (delavnice) ter se aktivno vključujemo v različne aktivnosti ozaveščanja.