četrtek, 14. 3. 2019

Kolesarji, upoštevajte prednost pešcev!

Mestno središče v Ljubljani je že več kot deset let namenjeno le pešcem in kolesarjem. Vseskozi si prizadevamo za varno in prijetno sožitje vseh na tem območju, zato z različnimi preventivnimi in ozaveščevalnimi aktivnostmi svetujemo o pravilnem in varnem ravnanju v prometu.

Toplejši dnevi so na ceste in ulice znova zvabili več kolesarjev, zato smo na obrobju območja za pešce postavili nove table, s katerimi jih želimo spomniti na pomen varnosti tako kolesarjev kot tudi pešcev.

Na območju za pešce je namreč vožnja s kolesom dopustna, vendar mora biti hitrost kolesarjev prilagojena hitrosti pešcev.

 tabla

Table Kolesarji, upoštevajte prednost pešcev! smo postavili na naslednjih lokacijah:

  • Levstikov trg, križišče z Zoisovo cesto
  • Gallusovo nabrežje, križišče z Zoisovo cesto
  • Breg, križišče z Zoisovo cesto
  • Čopova ulica, križišče s Slovensko cesto
  • Nazorjeva ulica, križišče s Slovensko cesto in z Miklošičevo cesto
  • Puharjeva ulica, križišče s Slovensko cesto
  • Tomšičeva ulica, križišče s Slovensko cesto

Table bomo v nadaljevanju postavili tudi na vsa ostala vstopna mesta v območje za pešce, med drugim na Trubarjevo ulico in Poljansko cesto, ko bosta prenovljeni, ter na osrednjo tržnico.

Ljubljana je kolesarjem prijazno mesto

V zadnjih letih smo izvedli številne infrastrukturne izboljšave ter ukrepe, s katerimi spodbujamo kolesarjenje v Ljubljani.

BicikeLJ

Leta 2015 smo se prvič uvrstili na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu. Zasedli smo 13. mesto, leta 2017 pa smo rezultat še izboljšali, saj je Ljubljana zasedla visoko 8. mesto lestvice »Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index 2017«.

K popularizaciji kolesarjenja pomembno pripomore tudi samopostrežni sistem izposoje koles BicikeLJ, s katerim dopolnjujemo sistem javnega prevoza v Ljubljani in je okolju prijazna oblika mobilnosti. Ljubljana je prva na svetu po uporabi BicikLJa, saj je vsako kolo v povprečju uporabljeno kar osemkrat vsak dan.

Od leta 2011, ki smo vzpostavili sistem, je bilo opravljenih skoraj 6 milijonov izposoj koles. Na začetku smo uredili 30 postaj, na podlagi izvrstnih rezultatov pa smo do konca lanskega leta mrežo razširili na 59 postaj, na katerih je na voljo 590 koles.

 

Preberite več: