ponedeljek, 14. 5. 2012

Kolesarski festival 2012

Kolesarjenje tudi v Ljubljani postaja vse bolj priljubljeno kot način prevoza po opravkih. V soboto, 19. maja 2012, je bil prvi slovenski Kolesarski festival.

Letos mineva 125 let ko so dr. Demeter Bleiweiss, Milan Levstek, Viljem Mayer, Ernest Koželj in Rudolf Vesel ustanovili Klub slovenskih biciklistov – prvo slovensko kolesarsko organizacijo, katere prvi predsednik je bil dr. Ivan Tavčar. To je bil odgovor zavednih in naprednih Slovencev na dve leti prej ustanovljen prvi kolesarski klub na Slovenskem – Der Laibacher Byciklisticher Club.

Letos se zaključuje projekt CIVITAS ELAN – prvi veliki evropski projekt na področju trajnostne mobilnosti, ki ga vodi neko slovensko mesto. Ljubljana je z njim pridobila tudi kolesarskega koordinatorja ter ogromno znanj in izkušenj na področju strateškega načrtovanja kolesarjem prijaznih prometnih režimov in infrastrukture ter promocije kolesarjenja kot oblike trajnostne mobilnosti v mestih.

Letos Ljubljana dobiva novo prometno politiko, katere glavni cilj je poleg povečanja kvalitete storitev in uporabe javnega prevoza narediti mesto spet prijazno kolesarjem in pešcem, ki naj bi do leta 2020 skupaj in v enakem deležu z javnim prevozom opravili 2/3 poti po mestu, delež z avtomobili opravljenih poti pa naj bi se znižal s sedanjih dveh na eno tretjino.

Da bi opozorili na bogato in pestro zgodovino kolesarjenja na Slovenskem in na to, da je kolesarjenje spet vse bolj popularno ne le kot šport in rekreacija, temveč ponovno tudi kot način prevoza v mestih, smo se, v sklopu akcije "Slovenija kolesari", odločili za organizacijo prvega "Kolesarskega festivala".

Festival je potekal v soboto, 19. maja 2012, na dveh lokacijah – na Kongresnem trgu v Ljubljani in v Tehniškem muzeju v Bistri.

CIVITAS ELAN