ponedeljek, 17. 6. 2013

Kolesarski festival 2013

V petek, 21. junija 2013, bo pestro dogajanje v središču mesta popestril Kolesarski festival 2013 z bogatim programom, ki bo potekal v Mestnem muzeju Ljubljana in na Bregu.

Kolesarjenje po Ljubljani postaja vse bolj priljubljeno – o tem se lahko prepričamo že, če se ozremo okrog sebe, saj so kolesarske steze vse bolj polne. Tak pa bo v petek, 21. junija, zagotovo tudi Breg, saj se bodo tam na osrednjem dogodku drugega kolesarskega festivala s sloganom »S kolesom se daleč pride!«, ki bo potekal ob podpori projekta Intelligent Energy Europe, zbrali ljubitelji obračanja pedal.

Festival se bo že dopoldne začel v Mestnem muzeju, kjer je na ogled razstava »Kolo, 5200 let", na kateri je razstavljeno najstarejše leseno kolo z osjo, najdeno na Ljubljanskem barju. V muzeju bo med 10. in 12. uro potekala okrogla miza z naslovom »Kolesarske povezave na Ljubljanskem barju in razvoj kolesarskega turizma v Ljubljanski urbani regiji«. Od 15. do 20. ure bodo na sporedu projekcije dokumentarnih in promocijskih filmov o kolesarjenju.

Na Bregu bodo od 14. do 20. ure na ogled in v uporabo razstavljena različna zanimiva kolesa, na stojnicah bodo svoje dejavnosti predstavile številne s kolesarjenjem povezane organizacije, Ljubljanski potniški promet bo pojasnil, kdaj in kako lahko na mestni avtobus vzamemo zložljivo kolo, podelili bodo nagrade za sodelujoče v akciji »V troje« in predstavili kolesarske projekte Champ, Mobile 2020, Bike Track Bike in Rosee.

Pri organizaciji Kolesarskega festivala so moči – poleg Mestne občine Ljubljana in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, Mestnega muzeja Ljubljana, Kinodvora in LPP – združili Regionalni center za okolje Slovenija, Urbanistični inštitut RS, društvi Slovenska in Ljubljanska kolesarska mreža, Kolesarska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije, Športna zveza Ljubljane, Slovenske železnice, Javna agencija za Inštitut za varovanje zdravja – Cindi Slovenija, Roglab, Tehniški muzej Slovenije, Krajinski park Ljubljansko barje, SitiTeater, Rekreatur, Hribitec, Kolesarski center Bauer, Brompton, Servis športne opreme Žare in Studio Moderna. Sodelujejo še Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v RS in Društvo Urbani premiki, Kulturno kolesarsko društvo Muslauf in Društvo oblikovalcev Slovenije, podporo pa sta ponudili tudi trgovina Kalček in slaščičarna Dulcis cafe.

Podrobnejše informacije o programu si oglejte v pripetem dokumentu.