ponedeljek, 19. 5. 2014

Kolesarski festival 2014

V Ljubljani bo med 23. in 25. majem 2014 potekal Kolesarski festival 2014. Osrednja prireditev bo v soboto, 24. maja 2014, na Kongresnem trgu.

Petek, 23. maj 2013, bo v znamenju posveta »Kolesarjenje v slovenskih mestih – izzivi in priložnosti!«, ki bo dopoldne potekal v Mestni hiši, popoldne pa mu bosta sledila voden kolesarski ogled slabih in dobrih praks urejanja kolesarskega prometa in kolesarske infrastrukture ter parada kolesarjev starodobnikov. Uvodni dan festivala se bo zaključil ob 19. uri v Kinoteki z ogledom filma »Praznični dan«.

Osrednja prireditev festivala bo v soboto, 24. maja 2014
, dopoldne na Kongresnem trgu, kjer si bo mogoče ogledati različna kolesa, kolesarsko opremo, literaturo, pripomočke, turistično ponudbo itd., prav tako pa tudi preizkusiti različna kolesa in se preizkusiti na poligonu spretnostne vožnje ter preizkusiti svoje znanje na nagradnih kvizih o kolesu in kolesarstvu. Udeležiti se bo mogoče delavnic samo-popravila in reciklaže koles, poslikave kolesarskih čelad ter vodenega kolesarskega izleta po industrijski dediščini Ljubljane ter prispevati v kolesarski sklad Katarine Šabić za izgradnjo porodnišnice v misijonu Akamasoa na Madagaskarju. V popoldanskih urah se bo festival s podobnim programom nadaljeval v BTC na parkirišču pred halo A, program pa se bo zaključil ob 19. uri na Eipprovi ulici z »odprto kolesarsko kavarno« na temo kolesa kot poslovne priložnosti v Ljubljani.

V nedeljo, 25. maja 2014, bo ob 12. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri organiziran voden ogled kolesarske zbirke. Člani in simpatizerji društev LKM, Muslauf in TD Rekreatur se bodo do tja lahko podali ob 9.30 z Brega (pri Hiši športa) in si del poti do Podpeči skrajšali s prevozom z ladjico. Kolesarski festival se bo zaključil ob 19. uri z ogledom filma Zeleno kolo v Kinodvoru in z ogledom dokumentarnih in promocijskih filmov o kolesarjenju v mestih in urbanih kolesarskih subkulturah v Kino Šiška.

Celoten program Festivala, ki ga organizira REC Slovenija v okviru kampanje »S kolesom se daleč pride!«, si lahko ogledate tukaj.