ponedeljek, 25. 3. 2019

Končan je 13. ZOOM

V Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih smo 22. marca 2019 zaključili 13. ZOOM, mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike. Letos je na festival prispelo rekordno število prijav, ki so prispele iz skoraj 70 držav.

Na tridnevnem festivalu so se predstavili osnovnošolski in srednješolski režiserji. Vsa dela je pregledala tričlanska žirija v sestavi igralke Pie Zemljič, režiserja Darka Štanteja in avtorice animiranih filmov Špele Čadež. Izbranim predvajanim filmom so sledili tudi pogovori med ustvarjalci in posameznimi člani žirije ter štiri vodene delavnice. O kinematografski produkciji je mlade podučil Peter Bizjak, tehnike filmske igre jim je nakazala Irena Kovačević, osnove scenaristike je predstavila Maja Križnik, z animacijskimi prijemi pa so se spopadali pod mentorstvom društva za izvajanje filmske vzgoje Slon.

Na letošnji festival je prispelo več kot 500 prijav iz 69 držav, kar dokazuje, da je filmski festival Pionirskega doma postal ena od pomembnejših platform otroške in mladinske umetnosti v srednjeevropski ter balkanski regiji. Tokratni Zoom je s 83 domačimi in 418 tujimi prijavami obiskovalcem ponudil bogat program, sestavljen iz več popoldanskih projekcij.

Mladi so se v svojih filmih dotaknili najrazličnejših tematik. Tekmovalci mednarodne sekcije pogosteje razmišljajo o vojni, srečujejo se s problematiko rasnega razlikovanja ter se sprašujejo o svoji prihodnosti. V slovenski sekciji pogosteje opažamo tematike, ki se nanašajo na medsebojne odnose in družbene statuse, vsem pa je skupno zavedanje o okoljevarstvu in uporaba ter izkoriščanje sodobne tehnologije.

ZOOM.13 Zakljucek

Festival smo zaključili s slavnostno podelitvijo klap najboljšim mladim ustvarjalcem. Prejeli so jih:

Klapa za najboljši otroški film v mednarodni sekciji:

Film: MICA TICA / KITTY BIRDIE
Avtorji: skupinsko delo
Mentorja: Miroslav Klarić, Jadranko Lopatić
Produkcija: FKVK Zaprešić, Hrvaška

Enostavna, vendar učinkovita likovna podoba v kombinaciji tekstila, volne in kolaža podpira simpatično in zabavno zgodbo, ki se zaključi z moralnim naukom. Prepričljiv lik mačkona pa z domiselno idejo, kako uloviti ptičji plen, nostalgično prikliče v spomin Tom&Jerryja.

Klapa za najboljši otroški film v slovenski sekciji:

Film: LAKOTA
Avtorji: Kaja Smrekar, Ahac Mahkovič. Lina Rotar Paušič, Oskar F. Pšaker, Tin Rotar Paušič, Jure Šantej
Mentorica: Anka Kočevar
Produkcija: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Mestna knjižnica Ljubljana.

Lakota s tradicionalno risano animacijo na papir in avtorsko glasbo upodablja neizprosno prehrambno verigo, znotraj katere se vzpostavljajo različna razmerja moči. Film kritično naslavlja sodobno stanje duha, ki ga zaznamuje neskončna lakota, hkrati pa s svojim koncem vzbuja upanje za človeštvo.

Posebna omemba žirije v slovenski otroški sekciji

Film: BESEDA NI KONJ
Avtorji: Bine Praček, Eva Julija Rozman, Sabina Nadine Bogoev, Ema Hostar, Ana in Neža Štular
mentorji Andreja Goetz, Petra Stare, Andrej Štular
Produkcija društvo Slon, KD Nebo, produkcija Laute.

Inovativna likovna podoba z uporabo starih predmetov v tehniki stop animacije mladim približa že pozabljene slovenske pregovore. Film je v skladu s starinskimi predmeti pospremljen z ustrezno avtorsko glasbo, ki so jo ustvarili mladi avtorji filma in mu vdihnili vzdušje kmečke izbe.

Klapa za najboljši mladinski film v mednarodni sekciji:

Film: OVERTHINKING.
Avtorica: Ciara Lyons, ZDA

Film po formuli »manj je več« tematizira najstniška vprašanja, ki so prežeta z občutki negotovosti in eksistencialnimi premisleki. Inovativna postavitev glavne protagonistke s hrbtom proti gledalcu ne zmanjša identifikacijskega in doživljajskega momenta, pač pa ga simbolno okrepi.

Posebna omemba žirije v mednarodni mladinski sekciji:

Film: EARLY BLOOMERS
Avtorica: Mia Luka Vicentić, Hrvaška

Film skozi čustveno in intimno prvoosebno pripoved odkrito osvetljuje problematiko, kateri posvečamo premalo pozornosti, to je spolno nadlegovanje in zloraba v zgodnjih najstniških letih.

Posebna omemba žirije v mednarodni mladinski sekciji:

Film: 42
avtorica Joana Caiano Tavares, Portugalska

Film skozi eksperimentalen filmski izraz izven okvirjev konvencij razmišlja o odraslosti in vlogah, ki jih igramo v razmerju moški-ženska. Zaradi simetričnih kadrov, scenografije ter prikupne drugačnosti protagonistov in zgodbe, se nam na trenutke zdi, da smo se znašli v filmskem svetu Wesa Andersona.

Klapa za najboljši mladinski film v slovenski sekciji:

Film: HREPENENJE
Avtor: Tadej Vintar
Direktor fotografije: Sergij Teraž

Film s prepričljivo zgodbo in igro ter vizualno simboliko do gledalca prenese občutke ujetosti in nesvobode, ki vzniknejo ob hrepenenju po ljubezni in partnerstvu, ki je v naših mislih nedosegljivo in nepredstavljivo zaradi ovir, ki si jih ali postavljamo sami ali tistih, ki nam jih postavlja družba.