četrtek, 16. 11. 2017

Konferenca mreže evropskih mest EUROCITIES

V Ljubljani 15., 16. in 17. novembra 2017 poteka konferenca EUROCITIES, katere osrednja tema je krožno gospodarstvo. Konference se udeležuje približno 600 udeležencev iz vse Evrope.

Udeležence konference je uvodoma pozdravil župan Zoran Janković, ki je poudaril pomen mest pri zagotavljanju kakovostnega življenja meščank in meščanov tudi za prihodnje generacije ter izpostavil glavna izziva, s katerima se trenutno soočamo: to so podnebne spremembe na eni strani ter vojne in terorizem na drugi. Dodal je, da se proti tem izzivom lahko lahko borimo le s sodelovanjem.

Zoran Janković

Daniël Termont, predsednik EUROCITIESA in župan Genta je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil pomen prehoda na krožno gospodarstvo za našo prihodnost ter poudaril, da so mesta na tem področju bolj ambiciozna kot države. Dodal je, da se bodo morala mesta v prihodnje na novo organizirati in sodelovati med seboj, da bomo lahko uresničili zastavljene trajnostne cilje. »Vse je v sodelovanju,« je izpostavil Termont in dodal, da so se mesta pripravljena učiti drug od drugega in med seboj povzemati dobre prakse ter tako pomagati svojim prebivalcem.

Daniel Tremont

Udeležence konference je pozdravila tudi generalna sekretarka EUROCITIESA Ana Lisa Boni, ki se je posebej zahvalila županu Zoranu Jankoviću, da je Ljubljano preobrazil v trajnostni dragulj. Med drugim je poudarila, da leto 2017 predstavlja vrata v prihodnost in da se je pomembno zdaj odzvati na spremembe, ki smo jim priča, ob tem pa izpostavila, da mora Evropska unija sodelovati z mesti in njihovimi prebivalci. »Skupaj oblikujmo našo prihodnost!« je generalna sekretarka zaključila svoj uvodni nagovor.

Ann Lisa Boni

V uvodnem delu konference z naslovom Dobro jutro, Ljubljana smo predstavili primer dobre prakse krožnega gospodarstva v Ljubljani, knjižnico oblačil Kabiné Šerinjon, ki omogoča brezplačno izposojo oblačil in modnih dodatkov slovenskih modnih oblikovalcev in vintidž oblek iz Centra ponovne uporabe.
S projektom, v katerem sodelujejo javno podjetje Snaga ter nekatere ljubljanske fakultete, želimo opozoriti na pasti hitre mode in izpostaviti njeno temno plat. »Bistvo ni v modi, bistvo je v ljudeh!« je bil eden od glavnih poudarkov pogovora, saj je glavni cilj projekta ponuditi posameznikom, v tem primeru predvsem najstnikom, drugo, boljšo možnost in tako promovirati pomen krožnega gospodarstva.

V nadaljevanju je Janez Potočnik predstavil Vlogo krožnega gospodarstva v mestih. Med drugim je poudaril, da trajnostne prihodnosti ni brez trajnostnih mest, udeležence konfernece pa opogumil, naj bodo voditelji.

Konferenca se je nadaljevala s Krožnimi pogovori, na katerih sta predavatelja Matej Čer in Iza Login spregovorila o tem, ali lahko živimo v okolju brez hrupa, onesnaženja in lastništva avtomobilov in o razlogih, zakaj ne smemo več odlašati s prehodom na trajnostni način življenja.

Popoldanski del srečanja se je začel z okroglimi mizami, na katerih so udeleženci razpravljali o družbi, partnerstvih, gospodarstvu in rasti po krožnih načelih.

RCERO Ljubljana
Ogled RCERA Ljubljana

V nadaljevanju so se udeleženci lahko pridružili vodenim ogledom dobrih praks krožnega gospodarstva v Ljubljani. Ogledali so si Center ponovne uporabe, hostel Celica, hotel Park, RCERO Ljubljana in stanovanje, urejeno po načelu zero-waste.

zero waste stanovanje
Stanovanje, urejeno po načelih zero-waste

Zvečer sledi še podelitev nagrad EUROCITIES, s katerimi bodo nagradili dobre prakse mest na področju krožnega gospodarstva.